Bosna i Hercegovina     | 15.01.2020. 12:27 |

Dom naroda PSBiH - Munib Jusufović umjesto Fahrudina Radončića

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će danas na sjednici koja je počela u Sarajevu imenovanje članova u zajedničke komisije oba doma PSBiH kao i članove delegacija za međunarodne institucije.

Potrebno je imenovati, između ostaloga, članove delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), a upravo to pitanje problematizirano je već duže vrijeme zbog čega je bilo onemogućeno da BiH učestvuje na zasjedanju tog tijela.

Delegati bi na sjednici u srijedu trebali imenovati i bh. delegacije u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (PSOSCE), u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO), u Centralnoevropskoj inicijativi (CEI), u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM), u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM), u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) te Parlamentarnoj skupštini frankofonskog govornog područja (PSF).

Na dnevnom redu je i izbor članova šest zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Doma naroda i to za zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, za ekonomske reforme i razvoj, za evropske integracije, za administrativne poslove te za ljudska prava.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović kazao je uoči sjednice da su članovi kolegija oba doma to pitanje razmatrali na današnjoj sjednici Zajedničkog kolegija kako bi te odluke bile potvrđene na današnjoj sjednici Doma naroda i sutra na sjednici Predstavničkog doma PSBiH.

Time bi se okončao proces imenovanja kroz Parlamentarnu skupštinu BiH, zaključio je Čović.

Pred delegatima Doma naroda PSBiH zakletvu je položio Munib Jusufović iz Saveza za bolju budućnost (SBB) koji će u Klubu Bošnjaka zamijeniti Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a, nakon što je on imenovan za novog ministra sigurnosti BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zvizdić čestitao Dan Armije RBiH: Danas se s ponosom sjećamo najboljih sinova i kćeri BiH

Kovačević u Tirani u odvojenim susretima razgovarao s Linditom Nikollom i Majlindom Dhukom

Delegacija PSBiH na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'