Magazin     | 15.01.2020. 08:52 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 15. siječnja (FENA) - 
 
- 1535. Engleski kralj Henri VIII preuzeo je vrhovno poglavarstvo nad Anglikanskom crkvom prema povelji koju je prethodno usvojio engleski parlament.

- 1804. Janjičarske starješine, dahije, koje su 1801. uzurpirale vlast u Beogradskom pašaluku, počele su sječu knezova u pokušaju da spriječe pobunu srpskog naroda. Oni su na prevaru uhvatili i pogubili oko 70 najuglednijih srpskih knezova, viđenih ljudi i sveštenih lica. Taj tragični događaj ubrzao je izbijanje Prvog srpskog ustanka.

- 1906. Rođen Aristoteles Onassis, grčki brodovlasnik, jedan od prvih brodovlasnika u svijetu koji je počeo gradnju brodova-tankera za prevoz nafte, na čemu je stekao ogromno bogatstvo.

- 1919. U Berlinu su nakon neuspjelog ustanka ubijene vođe njemačkog radničkog pokreta Rosa Luxemburg i Karl Liebknecht.

- 1929. Rođen Martin Luther King, američki baptistički svećenik, borac za građanska prava. U borbi za ravnopravnost crnaca u SAD-u koristio je gandijevske metode nenasilja i građanske neposlušnosti. 

- 1932. Rođen Alija Isaković, bh. pisac, romansijer, pripovjedač, radiodramski, televizijski i dramski pisac, putopisac, aforist, leksikograf i povjesničar jezika i književnosti.

- 1955. Umro Isak Samokovlija, bh. književnik, autor djela s bosansko-židovskom tematikom. Njegoa poznata djela su "Nosač Samuel", "Hanka", "Plava Jevrejka".

- 1971. Predsjednici Egipta i Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a Anvar el-Sadat i Nikolaj Podgorni svečano su otvorili Asuansku branu na rijeci Nil. Radovi na tom kapitalnom objektu hidroenergetskog i melioracionog sustava trajali su 11 godina.

- 1973. Izraelska premijerka Golda Meir posjetila Vatikan. To je bio prvi posjet i susret jednog predsjednika vlade Izraela s poglavarom Rimokatoličke crkve.

- 1992. Europska zajednica priznala bivše jugoslovenske republike Sloveniju i Hrvatsku kao nezavisne države.

- 1999. U selu Račak na Kosovu pronađena tijela 45 Albanaca, za čije su ubojstvo optužene srpske snage sigurnosti. Ovaj događaj je presudno utjecao na donošenje odluke o bombardiranju Jugoslavije od NATO-a 1999. godine.

- 2000. Ubijen Željko Ražnatović Arkan, vođa paramilitarnih jedinica u ratovima na području bivše Jugoslavije i lider Stranke srpskog jedinstva. Ražnatović je bio optužen za ratne zločine.

- 2001. Umro Leo Marks, šef kriptografa britanskih specijalnih snaga tijekom Drugog svjetskog rata, koji je unaprijeđenjem sigurnosti ratnih šifri spasio živote mnogih tajnih agenata.

- 2006. Umro kuvajtski emir, šeik Jaber al-Sabah (80). Za novog šefa države imenovan je prestolonasljednik, šeik Saad al-Aabdullah al-Sabah.

- 2006. Liječnica Michelle Bachelet, socijalista i bivša politička zatvorenica, pobijedila je na predsjedničkim izborima u Čileu i postala prva predsjednica te države.

- 2009. Europski parlament usvojio Rezoluciju o proglašenju 11. srpnja Europskim danom uspomene na žrtve genocida u Srebrenici.

- 2016. Umro Dan Haggerty, američki filmski i televizijski glumac, producent, trener životinja i kaskader. Njegova najpoznatija uloga je u popularnom filmu "Život i vrijeme Grizzlyja Adamsa".

- 2018. Umrla Dolores Mary Eileen O’Riordan, irska glazbenica, pjevačica i tekstopisac. Vodila je rock band The Cranberries.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu