Svijet     | 14.01.2020. 20:56 |

Trump planira prvu posjetu Indiji

FENA Internet

WASHINGTON, 14. januara (FENA) -  Američki predsjednik Donald Trump u ranim je fazama planiranja prve posjete Indiji, saopćili su u utorak zvaničnici u američkoj i indijskoj vladi.

Dvije strane raspravljaju o obostrano prihvatljivim datumima za Trumpovu posjetu kao gosta indijskog premijera Narendre Modija, najvjerovatnije krajem februara i nakon završetka svjedočenja u procesu opoziva u američkom Senatu, sudeći po zvaničnicima koji su tražili da ostanu anonimni jer Trumpovi planovi putovanja još nisu ozvaničeni.

Indijske novine javile su u utorak o planiranoj posjeti američkog predsjednika. Američka ambasada u New Delhiju proslijeđivala je pitanja na Bijelu kuću koja je odbila komentirati.

Trump i Modi razmijenili su novogodišnje čestitke u telefonskom razgovoru 6. januara. U saopćenju Bijele kuće nakon razgovora nije bilo riječi o Trumpovom interesu za posjetu Indiji.

Dvojica čelnika razvila su srdačne odnose tokom proteklih nekoliko godina.

Tokom prvog njihovog sastanka u Bijeloj kući u junu 2017. Modi je nekoliko puta srdačno zagrlio Trumpa nakon nekoliko zajedničkih konferencija za novinare u Vrtu ruža. A u septembru prošle godine Trump je otputovao u Houston kako bi se obratio mitingu podrške Modiju pred publikom od 50.000 Amerikanaca indijskog porijekla, prenosi Associaated Press.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana