Svijet     | 14.01.2020. 17:43 |

Iračka Vlada mora osigurati istragu o ubistvima novinara u Basri

FENA Internet

BRISEL, 14. januara (FENA) - Međunarodna federacija novinara (IFJ) pridružila se danas grupi međunarodnih organizacija za slobodu štampe koja će pozvati premijera Iraka, Adila Abdul-Mahdija i Vijeće zastupnika da provedu istragu o ubistvima iračkih novinara Ahmeda Abdula Samada i Safaa Ghalija u Basri.

Međunarodne organizacije za razvoj medija i slobodu štampe pozivaju iračku vladu da izdvoji sve resurse potrebne za istragu nedavnih ubistava iračkih novinara, te da privede pravdi one koji su odgovorni.

Nakon demonstracija u Basri 10. januara, u svojim automobilima ubijeni su novinari Ahmed Abdul Samad i Safaa Ghali. Obojica su radila za televiziju Dijlah i izvještavali su o protestima i represivnim načinima na koje su ih snage sigurnosti potisnule.

Ubistva su izazvala žestoku reakciju iračke novinarske zajednice. Ministar unutrašnjih poslova Iraka održao je krizni sastanak na kojem je razgovarao o ubistvima i naredio posebnoj istražnoj jedinici koja se bavi zločinima nad novinarima da pošalje istražni tim u Basru.

Prema tvrdnjama lokalne policije, oni imaju dokaze koji bi mogli dovesti do počinitelja. Ovi dokazi održavaju njihovu nadu da će zločinci biti pronađeni.

Ova nedavna ciljana ubistva novinara pokazuju pogoršavajuću sigurnosnu situaciju za one koji izvještavaju o nedavnim društvenim nemirima u Iraku. Upravo je sada od najveće važnosti da nekažnjivost ne prevlada.

Iračka vlada mora garantovati temeljitost istrage, transparentnost i zadovoljenost pravde za Ahmeda Abdul Samada i Safaa Ghali.

Iračka vlada ima jasnu priliku da pokaže svoju opredijeljenost u borbi protiv nasilja nad novinarima u Iraku postizanjem pravde za ubijene novinare, saopoćila je Međunarodna federacija novinara.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Raisi i Rashid pozvali na jedinstvo među muslimanskim zemljama u suprotstavljanju Izraelu

Iračka vlada okončava misiju koalicije pod američkim vodstvom u zemlji

Ured iračkog premijera - U američkim zračnim udarima 16 ubijenih, među njima i civili

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!