Bosna i Hercegovina     | 14.01.2020. 16:49 |

Online mapa projekata u oblasti lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. januara (FENA) - Zbog velikog broja tekućih projekata u oblasti lokalne samouprave koje u Bosni i Hercegovini podržavaju međunarodni donatori, uočena je potreba za boljim načinom informiranja o ovoj temi. Stoga je napravljena online karta koja mapira i opisuje ove projekte.

Mapa predstavlja interaktivni alat koji je jednostavan za korištenje, a za cilj ima informirati širu javnost o projektima podržanim od međunarodne zajednice u domenu lokalne samouprave u BiH - saopćeno je iz Ambasade Švicarske u BiH.

Mapa trenutno sadrži 39 tekućih projekata finansiranih od 20 međunarodnih donatora, i redovno se u nju uvrštavaju nove inicijative. Ovi projekti podržavaju modernizaciju lokalne administracije, promoviraju učešće građana, jačaju prevencije korupcije i doprinose unapređenju lokalne infrastrukture i javnih usluga.

Mapa daje kompletne informacije o projektima, njihovim ciljevima, aktivnostima, trajanju i geografskoj pokrivenosti. Predstavlja izvor vrijednih informacija za lokalne vlasti i kreatore politika u oblasti lokalne samouprave. Mapa je također namijenjena predstavnicima međunarodnih organizacija i donatora radi bolje koordinacije i sinergije.

Na inicijativu Koordinacione grupe donatora u oblasti lokalne samouprave i lokalnog razvoja u Bosni i Hercegovini, izradu mape su finansirali Ambasada Švicarske, Misija OSCE-a, UNICEF i UNDP. Trenutno je vodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini – navodi se u saopćenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije