Bosna i Hercegovina     | 14.01.2020. 16:42 |

Generalpukovnik Mašović na sastanku Vojnog komiteta NATO-a u Briselu

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 14. januara (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović učestvovao je na sastanku Vojnog komiteta NATO-a na nivou načelnika štabova, koji je održan  14. januara u sjedištu NATO-a u Briselu, saopćeno je iz Ministrarstva odbrane BiH.

U delegaciji Oružanih snaga BiH su bili i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir  Jasmin Čajić, šef Ureda načelnika ZŠ OSBiH brigadir Edin Fako, zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Velibor Purković i štabni oficir u Vojnom dijelu misije BiH pri NATO-u major Zvonimir Duvnjak.

Tokom sastanka razgovarano je o trenutnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u Afganistanu te provođenju zadataka u novim okolnostima koje karakterišu postizborni proces, vođenje mirovnih pregovora i narastajuće tenzije u regiji. Tom prilikom, načelnici štabova su razmijenili mišljenja i stavove sa prijedlozima budućih aktivnosti. Na kraju, izrazili su podršku komandantu misije „Odlučna podrška“ i potvrdili svoju opredijeljenost za nastavak provođenja misije do ispunjenja uslova za potpunu tranziciju odgovornosti za sigurnost na afganistanske snage.

 U saopćenju se navodi da je, na marginama sastanka, general Mašović  imao kratke susrete sa načelnicima štabova oružanih snaga Republike Turske, Republike Hrvatske i Gruzije.  

Kao uvod u današnji sastanak, 13. januara u organizaciji predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a generala Stuarta Peacha upriličen je i službeni prijem za načelnike štabova i vojne predstavnike zemalja članica i operativnih partnera. Tokom službenog prijema general Mašović se susreo i razgovarao sa domaćinom prijema, generalom Peachom, a između ostalih i sa generalpukovnikom Todom Woltersom – SACEUR, te načelnicima Savezne Republike Njemačke i Grčke.

 Pored učešća na navedenom sastanku, general Mašović je posjetio Vojnu misiju BiH pri NATO-u gdje se sastao sa novoimenovanim šefom Misije BiH pri NATO-U u Briselu,  ambasadorom Mitrom Kujundžićem. Tokom sastanaka u Vojnim dijelu misije BiH pri NATO-u, general Mašović je informativnim brifingom brigadira Čajića upoznat o trenutnim i budućim aktivnostima Vojne misije BiH pri NATO-u, s posebnim osvrtom na eventualnu buduću saradnju sa Evropskom odbrambenom agencijom - EDA, navodi se u saopćenju Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

MOBiH i OSBiH domaćin sastanka Odbora direktora MLCC-a

Eichhorst s čelnicima MOBiH - Nastavak podrške Oružanim snagama BiH

Helez: MO i OSBiH će podržati realizaciju projekta 'Mostar bez mina'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo