Regija     | 14.01.2020. 14:48 |

Iz Samopredjeljenja nova ponuda za formiranje kosovske vlade

FENA Mladenka Krilic

PRIŠTINA, 14. siječnja (FEMNA) - Iz Pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija Demokratskom savezu Kosova je ponuđeno da u budućoj kosovskoj vladi rukovodi sa šest ministarstava i da ima pravo da kandidiraju osobu za budućeg predsjednika, kada Hashimu Thaciju istekne mandat u proljeće 2021.godine.

Kurti je predložio povećanje broja ministarstava s 12 na 14. DSK bi imao šest ministarstava, Samoopredjeljenje pet, dok će manjine imati tri, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Ponuda detaljno opisuje sve pozicije koje bi svaka stranka imala.

"Premijer, predsjednik skupštine, drugi potpredsjednik vlade, potpredsjednik skupštine, pet ministarstava bi pripali Samoopredjeljenju. Demokratskom savezu je ponuđeno mjesto prvog zamjenika premijera, prvog zamjenika predsjednika parlamenta, šest ministarstava i dva zamjenika ministara više od Samoopredjeljenja , piše uz ostalo u prijedlogu.

Lideri Samoopredjeljenja i DSK - stranaka pobjednica na izborima održanim 6. listopada, duže od tri mjeseca ne mogu da se dogovore oko formiranja kosovske vlade.

Podjela funkcija u novom sazivu centralnih institucija - skupštini i vladi najveći je problem u postizanju koalicionog sporazuma.

 

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Većina zemalja Europske unije zalaže se za ukidanje mjera protiv Kosova

Bećirović ‘za’, Komšić 'suzdržan', Cvijanović 'protiv' prijema Kosova u Vijeće Evrope

Stano: Rezultat nedjeljnog referenduma ne doprinosi smirivanju tenzija na Kosovu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta