Svijet     | 14.01.2020. 14:58 |

Johnson odbacio prijedlog škotske ministrice za davanje ovlasti za referendum

FENA Internet

LONDON, 14. januara (FENA) - Britanski premijer Boris Johnson pisao je u utorak škotskoj premijerki Nicoli Sturgeon, odbacivši njen zahtjev da joj se daju ovlasti za održavanje još jednog škotskog referenduma o nezavisnosti.

Kako sada stvari stoje, referendum se ne može održati bez pristanka vlade Velike Britanije. Sturgeon je u decembru pisala Johnsonu tražeći od njega da uđe u pregovore o prenosu ovlasti za održavanje referenduma iz Londona u Edinburgh.

- Ne mogu se složiti s bilo kojim zahtjevom za prenos ovlasti koji bi doveo do daljnjih referenduma o nezavisnosti - napisao je Johnson u pismu koje je objavio na Twitteru.

Rekao je da je poručio Sturgeon da se složila kako će referendum 2014., na kojem su Škoti glasali sa 55 posto naprema 45 posto za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, biti izbori "jednom u generaciji".

- Još jedan referendum o nezavisnosti nastavio bi političku stagnaciju koju je Škotska doživjela u posljednjoj deceniji. Vrijeme je da svi radimo na tome da okupimo cijelu Veliku Britaniju - kazao je Johnson.

Sturgeon je podsjetila da je 2016. godine bilo glasanje za izlazak iz Evropske unije i da Britanija želi napustiti blok 31. januara, zbog čega se treba održati novi referendum o nezavisnosti, jer je većina Škota glasala protiv Brexita, dok ga je većina engleskih glasača podržala.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Boris Johnson odbacio kritični izvještaj o njegovom ponašanju kao 'šaradu'

Suprug bivše prve ministrice Škotske uhapšen u sklopu finansijske istrage

Boris Johnson se povukao iz utrke za novog britanskog premijera

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom