Bosna i Hercegovina     | 14.01.2020. 14:18 |

Hrvatsko predsjedavanje Vijećem EU prilika da BiH ostane u fokusu EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. januara (FENA) - Hrvatsko predsjedavanje Vijećem Evropske unije je jedinstvena prilika koju treba u obostranom interesu iskoristiti da Bosna i Hercegovina ostane u fokusu EU a evropske vrijednosti na agendi BiH, jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka direktora Direkcije za evropske integracije Edina Dilberovića i ambasadora Republike Hrvatske u BiH Ivana Sabolića.

Ambasador Sabolić je kazao kako je predsjedavanje Hrvatske Vijećem EU snažno opredijeljeno za otvorenu evropsku perspektivu zemalja jugoistočne Evrope, te da je proširenje jedan od njegovih prioriteta.

Direktor Dilberović je ocijenio kako je ključno da do proljeća 2020. godine, kada Evropska komisija objavljuje novi Paket proširenja i prije samita u Zagrebu, BiH ostvari što veći broj konkretnih rezultata u provedbi prioriteta iz Mišljenja i Analitičkog izvještaja i time osigura snažne argumente za napredak u procesu.

Posjeta ambasadora Sabolića direktoru Dilberoviću i Direkciji za evropske integracije upriličena je povodom hrvatskog preuzimanja predsjedavanja Vijećem Evropske unije, a koje je započelo 1. januara i završava 30. juna 2020. godine, saopćeno je iz Direkcije. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo