Svijet     | 14.01.2020. 13:59 |

Irski premijer Varadkar saziva parlamentarne izbore

FENA Internet

DUBLIN. 14. januara (FENA) - Irski premijer Leo Varadkar zatražit će od predsjednika države Michaela D. Higginsa da raspusti parlament u utorak u cilju sazivanja parlamentarnih izbora 8. februara, javili su lokalni mediji.

Varadkar je saopćio u nedjelju da je donio odluku o tempiranju općih izbora, ali dodao da će sazvati sjednicu vlade u utorak i razgovarati s čelnikom vodeće opozicione stranke.

Varadkar je poručio  ministrima u svojoj vladi da će otputovati u predsjednikovu rezidenciju kako bi dobio njegovo odobrenje za zvanično pokretanje predizborne kampanje i izbora 8. februara, javile su novine Irish Times i nacionalni emiter programa RTE.

Ministrica za djecu  Katherine Zappone, nezavisna poslanica, izjavila je dok je dolazila na sastanak vlade kako očekuje da da će to biti posljednji put da se njene kolege sastanu uoči februarskih izbora.

 Varadkarova stranka Fine Gael i Fianna Fail, također s desnog centra, u tijesnoj su utrci u anketama javnog mnijenja i odmakli su suparničkim strankama, što je povećalo mogućnost da jedna od dvije stranke sa sličnim politikama prema ekonomiji i Brexitu predvodi narednu manjinsku vladu, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'