Svijet     | 14.01.2020. 12:38 |

Amerikanac umro u egipatskom zatvoru tokom štrajka glađu

FENA Internet

KAIRO, 14. januara (FENA) - Državljanin Sjedinjenih Država, koji je stupio u štrajk glađu i koji je tvrdio da je nepravedno zatvoren u Egiptu, umro je u ponedjeljak nakon što je proveo šest godina iza rešetaka, saopćio je State Department u utorak.

Mustafa Kassem (54), trgovac automobilskim dijelovima rođen u Egiptu, s Long Islanda u New Yorku, umro je od zastoja srca nakon štrajka glađu koji je započeo prošle godine kako bi protestirao zbog nepravednog zatvaranja, saopćili su njegovi advokati.

- Njegova smrt u zatvoru bila je bespotrebna, tragična i mogla se izbjeći. I dalje ću dizati svijest o ljudskim pravima Amerikanaca zatočenih u Egiptu - rekao je novinarima pomoćnik državnog sekretara za pitanja Bliskog istoka David Schenker.

Kassem je bio u Kairu kako bi posjetio porodicu u augustu 2013. godine, kada je, kako kažu njegovi advokati, greškom pritvoren u talasu nasilnog rastjerivanja demonstranata u kojem je ubijeno na stotine ljudi.

Tog ljeta sigurnosne snage su nasilno rastjerivale pristalice svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija, koji potiče iz Muslimanske braće, u onome što je postalo poznato kao "masakr u Rabi".

Kassem je razmjenjivao novac u tržnom centru u blizini kairskog Trga Rabaa al-Adawiya, kada ga je policija zaustavila i zatražila identifikacijski dokument. Kad im je pokazao američki pasoš, policajci su ga odjednom počeli tući i priveli su ga. Pet godina su ga držali u zatvoru prije nego što su zvanično podigli optužnicu.

Potom je 2018. godine u masovnom suđenju 700 optuženih, koje su organizacije za ljudska prava najoštrije osudile, Kassem osuđen na 15 godina zatvora po spornom zakonu o protestima. Nakon toga je odbio jesti bilo šta osim povrća, rekli su njegovi advokati. Prošle sedmice je prestao čak da pije tečnost, prenosi AP.

Kad je predsjednik Donald Trump osigurao oslobađanje egipatsko-američke aktivistkinje za ljudska prava Aye Hijazi, koja je u Egiptu bila zatvorena tri godine zbog lažnih optužbi, Kassem je apelirao na pomoć američke administracije. Potpredsjednik Mike Pence pokrenuo je to pitanje prošle godine s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sissijem.

Smrt Kassema, koji je bolovao od dijabetesa, potaknuo je i optužbe aktivista da mu nije pružana neophodna medicinska skrb. Aktivisti kažu da su vlasti ograničile njihov pristup prijeko potrebnim lijekovima tokom višegodišnjeg pritvora.

Kassemov slučaj podsjeća na slučaj bivšeg predsjednika Mohammeda Morsija, koji je također bio zatvoren u istom zloglasnom zatvoru Tora. Demokratski izabrani Morsi umro je prošle godine dok mu se sudilo u sudnici u Kairu, šest godina nakon njegovog svrgavanja usred masovnih protesta protiv njegove vladavine.

Američki stručnjaci nedavno su rekli da su "brutalni" zatvorski uslovi, kao i nedavanje lijeka za dijabetes, doprinijeli Morsijevoj smrti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Evropska unija će pružiti milijardu eura hitne kratkoročne makrofinansijske pomoći Egiptu

Split: Jednomjesečni zatvor za 13 navijača

Sisi započinje treći mandat na čelu Egipta, put izlaska iz krize i dalje dug i naporan

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana