Magazin     | 14.01.2020. 08:39 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 14. siječnja (FENA) - 
 
- 1742. Umro Edmond Halley, engleski astronom i geofizičar, direktor Griničke opservatorije i kraljevski astronom, po kojem je dobila naziv Halleyjeva kometa. Izradio je prvi katalog sjajnih zvijezda južnog neba i prvu meteorološku kartu.

- 1784. SAD ratificirale mirovni ugovor s Velikom Britanijom, čime je i formalno okončan Američki rat za neovisnost.

- 1794. Doktor Jesse Bennet izvršio prvi uspješan carski rez, poštedjevši svoju suprugu muka poroda koji je mogao završiti loše po nju i dijete.

- 1897. Rođen Vasa Čubrilović, profesor Beogradskog univerziteta i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Kao sudionik atentata na austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda 1914. u Sarajevu, osuđen je na 16 godina zatvora i do sloma Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu bio je u zatvoru. 

- 1898. Umro Lewis Carroll, engleski pisac i matematičar,, autor fantastičnih bajki "Alisa u zemlji čuda" i "Alisa s onu stranu ogledala".

- 1914. Henry Ford predstavio je svijetu prvu pokretnu traku na kojoj se sklapao famozni model T.

- 1943. U Kazablanci počela konferencija lidera savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu Franklina Roosevelta, Winstona Churchilla i Charlesa de Gaullea. Na konferenciji je zaključeno da sile Osovine moraju bezuvjetno kapitulirati i preciziran je datum iskrcavanja saveznika u Italiji.

- 1953. Narodna skupština FNR Jugoslavije izglasala je ustavni zakon kojim je uvedeno društveno vlasništvo i samoupravljanje proizvođača. Umjesto vlada i ministarstava, uvedena su izvršna vijeća i državni sekretarijati. Prvi predsjednik Saveznog izvršnog vijeća postao je Josip Broz Tito.

- 1957. Umro Humphrey Bogart, jedan od najpopularnijih američkih filmskih glumaca 50-ih godina. Dobitnik je Oscara 1951. za film "Afrička kraljica". Glumio je u filmovima "Kazablanka" i "Malteški soko".

- 1969. Lansiran sovjetski svemirski brod Sojuz 4 s astronomom Vladimirom Šatalovim, a dan kasnije Sojuz 5 u kojem su bili Boris Voljanov, Aleksej Jelisejev u Jevgenij Krunov. Dva broda su se potom spojila, astronomi Jelisejev i Krunov prešli su u Sojuz 4. To je bilo prvo spajanje svemirskih brodova s ljudskom posadom u Zemljinoj orbiti.

- 2004. Talijanska i egipatska policija uhitila Ritu Algranati, pripadnicu ljevičarske terorističke grupe Crvene brigade, koja je sudjelovala u otmici i ubojstvu bivšeg talijanskog premijera Alda Mora 1978. godine.

- 2009. Umro Dušan Džamonja, istaknuti hrvatski vajar. Autor je brojnih skulptura, kao i spomenika u bivšoj Jugoslaviji i u inostranstvu.

- 2009. Umro Petar Anđelović, bosanskohercegovački franjevac, publicist, provincijal Franjevačke provincije Bosne srebrene.

- 2009. Sud u Parizu oslobodio šest ljekara i farmaceuta optužbe za smrt 117 djece koja su 1980-ih tretirana hormonom rasta i potom oboljela od Creutzfeldt-Jakobove bolesti.

- 2010. Umro Bobby Charles, američki pjevač i tekstopisac, autor poznatih hitova "See You later Alligator" i "Walking to New Orleans".

- 2011. Bivši predsjednik Tunisa Zin el-Abidin ben Ali pobjegao u Saudijsku Arabiju, što se smatra godišnjicom Tuniske revolucije i početkom Arapskog proljeća.

- 2016. Umro Alan Sidney Patrick Rickman, britanski glumac i redatelj. Svjetsku slavu donio mu je serijal filmova o mladom čarobnjaku Harryju Potteru u kojem glumi profesora.

- 2019. Umro Miodrag Radovanović Mrgud, srpski i jugoslovenski glumac.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana