Svijet     | 13.01.2020. 15:59 |

Pakistanski sud poništio smrtnu kaznu Pervezu Musharrafu

FENA Internet

LAHORE, 13. januara (FENA) -  Pakistanski sud u ponedjeljak je poništio smrtnu kaznu izrečenu bivšem vojnom vladaru zemlje, generalu Pervezu Musharrafu, bivšem bliskom američkom savezniku u ratu protiv terorizma.

Viši sud u Lahoreu presudio je da specijalni tribunal oformljen da sudi bivšem predsjedniku nije legalan. Musharrafov tim odbrane uputio je peticiju višem sudu nakon presude tribunala u decembru prošle godine po kojoj je bivši general kriv zbog uvođenja vanrednog stanja i kršenja Ustava tokom svoje vladavine.

Musharraf je preuzeo vlast u 1999. kada je svrgnuo izabranu vladu bivšeg premijera Nawaza Sharifa u vojnom udaru. Osam godina kasnije, on je uveo vanredno stanje i zatvorio je nekoliko ključnih sudija u kućni pritvor. Taj potez naišao je na osude širom zemlje i doveo je do njegove ostavke u 2008.

- Smrtna kazna izrečena Pervezu Musharrafu nevažeća je nakon današnje odluke suda – izjavio je novinarima pakistanski državni tužilac Ishtiaq Khan.

Musharrafov advokat Azhar Sadique pozdravio je današnju presudu, ali je rekao: „Sačekajmo kako će vlada reagovati“. On tvrdi da je Musharraf meta političkog progona i da je bio lažno optužen za izdaju od vlade u 2014. godini nakon što se bivši premijer Sharif vratio na vlast.

Musharraf je učinio Pakistan ključnim saveznikom Sjedinjenih Država u njihovom ratu protiv terorizma nakon napada na američke gradove 11. septembra 2001. On je dopustio NATO-u da transportuje vojnu opremu u Afganistan preko Pakistana i SAD-u da koriste pakistanske zrakoplovne baze za logističku podršku.

 Presudu i smrtnu kaznu izrečenu Musharrafu u decembru žestoko su  kritikovali uticajna pakistanska vojska i opoziciona stranka bivšeg državnog čelnika Svepakistanska muslimanska liga.

U ponedjeljak je Musharraf izjavio za pakistansku  TV stanicu ARY da je zadovoljan ishodom ročišta.

- Što se tiče zdravstvenog stanja, osjećam se bolje - dodao je.  

Musharrafovo zdravstveno stanje pogoršalo se prošlog mjeseca i bilo mu je dopušteno da napusti pritvor radi liječenja u bolnici.

Musharrafova glasnogovornica,  Mehrene Malik Adam, izjavila je za  Associated Press da je sud u  Lahoreu „izručio pravdu“ u „slučaju koji je bio zasnovan na lažnim navodima“.

Musharraf trvrdi da mu je specijalni sud koji mu je sudio u intervalima između 2014 i 2019. odbio zahtjev da snimi izjavu u Dubaiju. On je tu živio od 2016. kada je napustio Pakistan kako bi primio medicinski tretman.

Pakistanski sud smijenio je bivšeg premijera Sharifa pod optužbama za korupciju u 2017. godini. On trenutno uz kauciju  boravi u Londonu radi liječenja, prenosi AP.

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Sedam godina zatvora za napad i pokušaj ubojstva supružnika i njihovog djeteta

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!