Svijet     | 13.01.2020. 08:45 |

Na videosnimcima protesta u Iranu čuje se pucnjava iz vatrenog oružja

FENA Internet

TEHERAN, 13. januara (FENA) - Na videosnimnicima objavljenim na društvenim mrežema čuje se pucnjava u blizini iranskih protesta koji su uslijedili nakon što je Teheran priznao da je greškom oborio putnički avion.

Nije bilo moguće odmah provjeriti istinitost objavljenih snimaka, ali na njima se također vidi krv na tlu te fotografije naoružanih osoba koje izgledaju kao pripadnici osiguranja.

Drugi postovi na društvenim mrežama prikazali su kako policija u neredima udara demonstrante palicama, dok su ljudi u blizini vikali "Nemojte ih tući!", javlja Reuters.

Iranska vojska nenamjerno je oborila ukrajinski putnički avion u kojem je poginulo 176 putnika, zbog čega je u Teheranu organiziran protest na kojem su građani tražili ostavke predstavnika vlasti.

U saopćenju iranske vojske se navodi da se radilo o grešci prouzrokovanoj ljudskim faktorom pošto je avion letio veoma blizu objekta koji pripada Revolucionarnoj gardi.

Greškom je avion obilježen kao neprijateljska meta i pogođen je projektilom, rečeno je u saopćenju i najavljeno da će odgovorni za tu grešku i odgovarati.

Do pada aviona došlo je samo nekoliko sati poslije raketnog napada iranskih snaga na američke baze u susjednom Iraku što je bio odgovor na ubistvo generala Qassema Soleimanija u napadu američke bespilotne letjelice.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'