Kultura     | 11.01.2020. 20:32 |

Koncertom u Narodnom pozorištu Sarajevo obilježena Kineska nova godina

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Kineska Gansu vokalna i plesna trupa večeras je, povodom Kineske nove godine, u Narodnom pozorištu Sarajevo upriličila koncert pod nazivom "Šarmantni put svile i šetnja kroz Gansu".

Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping pozdravio je posjetitelje koncerta, te tom prilikom kazao da se Kineska nova godina proslavlja već 4.000 godina i to je najstariji, najduži, ali i najradosniji kineski praznik, te izrazio zadovoljstvo što se praznik proslavlja i u BiH.

On je kazao da su bilateralni odnosi između BiH i Kine u 2019. godini bili veoma dobri te da je saradnja podignuta na veći novo.

Jedan od istaknutih primjera međusobnih razmjena, ambasador je naveo činjenicu da sve veći broj kineskih turista posjećuje Bosnu i Hercegovinu. Tako je 2019. godine BiH posjetilo 100.000 kineskih turista, što je dvostruko više u odnosu na godinu ranije. Ambasador Ji Ping smatra da je očito kako lokalna gostoljubivost osvaja srca kineskog naroda.

- Kina pridaje veliki značaj odnosima s Bosnom i Hercegovinom. Ove godine obilježit ćemo 25. godišnjicu uspostavljanja bilateralnih odnosa. To je dobar trenutak da razmislimo o onome što smo postigli i napravimo nove planove koji će donijeti koristi objema stranama – istakao je kineski ambasador.

Posjetioci koncerta "Šarmantni put svile i šetnja kroz Gansu“ uživali su uz brojne numere, a sadržaji pjesama izražavaju klasični šarm puta svile, a pokazuju i trendove moderne zapadne Kine te svima šalju blagoslove Kineske nove godine.

Kako je poručeno s koncerta, muzika je univerzalni jezik bez granica, stoga trebamo učiti jedni od drugih i raditi zajedno na boljoj budućnosti.

Umjetnička trupa iz Gansu provincije ima 32 člana, a u organizaciji Ministarstva kulture i turizma NR Kine došla je u BiH kako bi proslavila festival proljeća, te tako podijelila kinesku kulturu sa ljudima svih etničkih zajednica u BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ramazan u Mostaru: U Kulturnom centru Mostar-Sjever održan predramazanski koncert

Održan koncert kamerne muzike posvećen 150. obljetnici rođenja Schönberga i Hahna

Humanitarni koncert pod maskama u nedjelju u Kosači

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo