Ekonomija     | 11.01.2020. 19:17 |

Lovrić na Skupštini IRENA-e u Abu Dabiju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Ljiljana Lovrić predvodila je delegaciju BiH na desetoj Skupštini Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) od 10. do 12. januara u Abu Dabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati). 

Na marginama Skupštine organizirani su brojni sastanci na visokom nivou. Bosna i Hercegovina učestvovala je na Skupštini kao članica IRENA-e, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Deseto zasjedanje Skupštine okupilo je šefove država i vlada, ministre, delegacije članova, kao i šefove međunarodnih i regionalnih organizacija, javnih i privatnih subjekata i predstavnike civilnog društva kako bi doprinijeli dijalogu o energetskoj transformaciji.

Tokom dvodnevnog skupa održan je jedan okrugli sto ministara, te dva plenarna zasjedanja ministara, na kojima su ministri i sudionici na visokom nivou razgovarali o specifičnim temama kao što su dekarbonizacija, ulaganja u obnovljive izvore energije i hidroenergija. 

U okviru desetog zasjedanja Skupštine IRENA-e, održan je i niz tematskih sastanaka, čiji su glavni ciljevi bili podizanje svijesti o važnosti intenziviranja globalnih napora za implementaciju obnovljivih izvora energije i raspravu o njihovom uticaju na energetsku transformaciju i održivi razvoj, povezivanje donosioca politika, stručnjaka i inovatora širom svijeta kako bi razmijenili iskustva i podijelili najbolju praksu o pitanjima od zajedničkog interesa.

Skupština je također razmotrila zaključke sjednica Vijeća Agencije i pružila smjernice o konkretnim administrativnim i institucionalnim pitanjima. 

Skupština je održana prije Sedmice održivosti u Abu Dabiju i Svjetskog energetskog samita o budućnosti, koji će biti održani od 13. do 16. januara 2020. godine, a na kojem će biti upriličeni i brojni događaji čiji je domaćin IRENA.

Deseto zasjedanje Skupštine IRENA-e održano u vrijeme kada je obnovljiva energija široko prepoznata kao ključ održivog ekonomskog razvoja i pružanja održivog klimatskog rješenja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Šapić: Ako ne bude većine, izbori za beogradsku Skupštinu krajem svibnja

Srbija: Oporba tvrdi da SNS nema većinu u Skupštini, Beograd na rubu novih izbora

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!