Sport     | 10.01.2020. 22:19 |

Rukometaši BiH poražani u debitantskom nastupu na EP-u

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 10. januara (FENA) - Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u Trondheimu je poražena od domaće selekcije Norveške sa 32:26 (17:12), u 1. kolu Evropskog prvenstva, koje se pored ove zamlje još igra u Austriji i Švedskoj.  

U historijskom, debitantskom nastupu na EP-u rukometaši BiH pružili su snažan otpor favoriziranoj selekciji Norveške samo u  prvom dijelu prvog poluvremena, kada su bili potpuno ravnopravan protivnik ekipi koja se na ovom EP-u ubraja u kandidate za medalju. 

Golovima  sjajnog veterana Nikole Prce bh. tim odlično je otvorio susret i  držao vodstvo sve do 9. minute, nakon čega Norvežani preuzimaju prednost koju su zadržali sve do kraja susreta. 

Serijom tehničkih pogrešaka izabranici selektora Bilala Šumana su dozvolili domaćem timu da razvije svoju  prepoznatljivu igru i brzim kontranapadima lako dođe do vodstva od 8:5. Reprezentacija BiH je sa dva gola Malinovića, te Perića i Prce ipak uspjela da se vrati u igru i ponovo poravna rezultat na 9:9 u 20. minuti. U tim trenucima posebno se istakao golman Benjamin Burić sa šest odbrana. 

Bh. rukometaši u posljednjih 10 minuta prvog dijela nisu uspjeli zadržati visok ritam, posebno u finišu prepustivši dominaciju Norvežanima koji su golovima Sagosena došli do najveće prednosti 17:12, s kojom su otišli na odmor.  

U nastvaku susreta domaći rukometaši su povećali prednost na sedam golova, dok je bh. tim na prvi gol čekao punih šest minuta kada je pogodio Senjamin Burić. Mirnom igrom Norvežani su zadržali dominaciju i na kraju zasluženo slavili  prvu pobjedu na EP-u sa šest golova prednosti. 

Najefikasniji u selekciji Norveške bio je Sagosen sa 12 golova, a u ekipi Bosne i Hercegovine Nikola Prce sa sedam golova.

U prvom susretu D-grupe reprezentacija Portugala senzacionalno je pobijedila Francusku sa 28:25. 

U preostala dva susreta grupne faze takmičenja rukometaši BiH 12. januara sastaju se s Portugalom (16.00 sati), a 14. januara igraju sa Francuskom (18.15). 

Rezultati 1. kola u D-grupi (Trondheim):

Portugal - Francuska 28:25 (12:11)
Norveška - Bosna i Hercegovina  32:26 (17:12)

12. januara:
16.00 Bosna i Hercegovina - Portugal 
18.15 Francuska - Norveška

14. januara:
18.15 Bosna i Hercegovina - Francuska 
20.30 Portugal - Norveška

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada TK će podržati rukometnu utakmicu reprezentacija BiH i Portugala

Izviđač obranio naslov prvaka BiH u rukometu 

Rukometašice BiH počinju pripreme za susrete protiv Rumunije i Hrvatske

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta