Svijet     | 10.01.2020. 16:22 |

Zelenski i Pompeo raspravljali o istrazi pada ukrajinskog aviona

FENA Internet

WASHINGTON, 10. januara (FENA) -  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i američki državni sekretar Mike Pompeo raspravljali su o istrazi pada aviona u kome je poginulo svih 176 putnika i članova posade u Iranu u ovoj sedmici.

U saopćenju američkog State Departmenta navodi se da je Pompeo uputio ukrajinskom čelniku saučešće i ponudio je „punu pomoć“ u istrazi pada ukrajinskog aviona.

Ured Zelenskog saopćio je da je ukrajinski čelnik izvijestio Pompea o napretku u istrazi, i da su se dvojica zvaničnika usaglasila da Pompeo posjeti Ukrajinu krajem januara.

- Zahvalan sam zbog saučešća američkog naroda i značajne američke podrške u istrazi ove avionske nesreće - objavio je Zelenski u tweetu nakon telefonskog razgovora s Pompeom.

On je tokom dana pozvao „sve međunarodne partnere“ – prije svih SAD, Britaniju i Kanadu – da razmjene podatke bitne za istragu nesreće.

Zapadni čelnici saopćili su kako izgleda da je avion slučajno pogođen raketom tipa zemlja-zrak u blizini Teherana. Iranski zvaničnici odbacili su tvrdnje da je izveden raketni napad, prenosi Associated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zelenski obišao linije fronta u oblasti Donjeck

Zelenski doputovao na 'Samit tri mora' u Vilnjusu

Zelenski umanjio značaj gubitka Avdijevke

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije