Bosna i Hercegovina     | 10.01.2020. 16:09 |

Predavanje profesora dr. Ervina Sejdića u okviru projekta Dijaspora za razvoj

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 10. januara (FENA) - Profesor sa Univerziteta u Pittsburghu dr. Ervin Sejdić održao je danas predavanje u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, u okviru projekta 'Dijaspora za razvoj' D4D Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu s UNDP-om u BiH i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u BiH.

- Pozvali su me da pomognem Farmaceutskom fakultetu da osnuje program o zdravstvenoj informatici. To je jedna od ključnih tema i u svijetu - kazao je novinarima prof. dr. Sejdić, koji je po struci generalno informatičar, ali je aktivan i u drugim oblastima.     

Prodekan za međunarodnu suradnju na Farmaceutskom fakultetu UNSA Tamer Bego istaknuo je značaj tog projekta i spremnost naših stručnjaka i istraživača, koji rade širom svijeta, da ovdašnjim studentima i institucijama pomognu na razne načine.  

Isma Stanić iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH podsjeća da je prijenos znanja iz dijaspore u Bosnu i Hercergovinu važna aktivnost četverogodišnjeg projekta 'Dijaspora za razvoj'. Ona kaže da je veliki interes, a sudjelovat će ukupno 60 stručnjaka iz dijaspore.

Ervin Sejdić je nastavnik i istraživač sa Swanson School of Engineering University of Pittsburgh, a današnje predavanje bilo je o temi 'Inžinjerske tehnike za poboljšanje funkcija gutanja i hodanja kod ljudi'.

Dobitnik je prestižnih svjetskih nagrada i priznanja, među kojima je i Predsjednička nagrada za mlade naučnike i inženjere od bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promocija ljudskih prava u poslovnom sektoru u BiH šansa za podizanje rejtinga poslodavaca

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana