Bosna i Hercegovina     | 10.01.2020. 15:18 |

Košarac primio ambasadoricu Slovenije u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. januara (FENA) - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorricom Slovenije u BiH Zoricom Bukinac o bilateralnoj saradnji i unapređenju odnosa dviju država.

Sagovornici su konstatovali da su odnosi BiH i Slovenije bliski i prijateljski, te da je Slovenija među prvih deset spoljnotrgovinskih partnera BiH. 

Ambasadorka Bukinac rekla je da Slovenija daje punu podršku evropskim integracijama BiH, te u tom kontekstu napomenula da će Slovenija iduće godine predsjedavati Savjetom EU, te da će poseban fokus biti na državama zapadnog Balkana i evropskim integracijama BiH.

Tokom sastanka razgovarano je o bilateralnim pitanjima u vezi sa postojećim visokim nivoom trgovinske razmjene između BiH i Slovenije, te o obimu slovenačkih investicija u BiH.      

Ministar Košarac fokusirao se na pitanja izgradnje turističkih kapaciteta u BiH, te poručio da uspješne prakse Slovenije mogu biti dobar primjer za BiH. Posebno interesovanje pokazao je za način na koji postojeći kapaciteti i prirodni resursi BiH mogu biti stavljeni u funkciju održivog upravljanja turističkim potencijalima.

Sagovornici su zaključili da je potrebno uložiti dodatne napore na osposobljavanju turističkog kadra u BiH, te s tim u vezi, ministar Košarac je izrazio spremnost da razgovara sa svim nivoima vlasti u BiH kako bi se osigurala posebna sredstva koja bi bila usmjerena na edukaciju turističkog kadra u BiH.

Ambasadorka Bukinac istakla je da Slovenija može pomoći u izgradnji turističkih kapaciteta, te navela da će se angažovati na davanju dodatnog zamajca razvoju turizma.

Tokom sastanka razmatrane su mogućnosti učestvovanja ministra Košarca na različitim strateškim konferencijama u Sloveniji i BiH, a posebno je bilo govora o mogućnosti njegovog prisustva ovogodišnjem Bledskom strateškom forumu, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Košarac i Kalabuhov o aktuelnim ekonomskim i političkim pitanjima

U Konjicu razgovarano o saradnji Ministarstva vanjske trgovine BiH i te općine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta