Sport     | 10.01.2020. 11:17 |

Općina Centar u 2020. godini za sport izdvojila oko 1.976.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. januara (FENA) - Općina Centar Sarajevo i ove godine je pokazala opredjeljenje da pomogne razvoj sporta i sportista u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Tako je u općinskom budžetu za 2020. godinu izdvojeno oko 1.976.000 konvertibilnih maraka za podršku sportu, saopćeno je iz Općine Centar.

Izdvojeno je 123.200 KM za vannastavne sportske aktivnosti djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta putem JU Centar za sport i rekreaciju (sportsko animacijski program za djecu predškolskog uzrasta, škola gimnastike, škola skijanja, projekt "365 sport plus", školske lige, projekt za djecu sa poteškoćama u razvoju).

I ove godine će biti realiziran projekat "Škola plivanja kroz nastavni proces za učenike četvrtih razreda osnovnih škola sa područja općine Centar Sarajevo" za šta je iz budžeta izdvojeno 30.000 KM. Izdvojeno je i 10.000 KM za sportske susrete srednjih škola.

U cilju razvoja i unapređenja sporta na području općine Centar izdvojeno je 298.000 maraka Javnoj ustanovi "Centar za sport i rekreaciju" čiji je osnivač Općina Centar i to za podršku u radu, nabavku opreme i sportskih rekvizita za sportske klubove, za projekte masovnog uključivanja građana sa područja općine Centar u sportske aktivnosti, za trenažne i takmičarske procese djece i mladih, te za zaštitu teniskih terena.

U proteklom periodu provedene su aktivnosti na izradi Strategije Općine Centar iz oblasti sporta za period 2019.-2022. godina. Za implementaciju Akcionog plana Strategije izdvojeno je 45.000 maraka. Za podršku sportskim manifestacijama i turnirima, te sportskim organizacijama izdvojeno je 35.000 KM.

Općina Centar Sarajevo će i u ovoj godini nastaviti dugogodišnju praksu pomaganja sportskim kolektivima i pojedincima koji na najbolji način predstavljaju Bosnu i Hercegovinu u svijetu. Za tu namjenu izdvojeno je 65.000 KM.

Planiran je i nastavak aktivnosti na realizaciji projekta modernizacije stadiona "Asim Ferhatović Hase" za šta je u budžetu planirano 700.000 KM.

U budžetu za 2020. godinu izdvojeno je i 100.000 maraka za izgradnju sportske sale za potrebe Srednje zubotehničke škole i Medicinskog fakulteta.

Kako bi svojim građanima obezbijedila kvalitetnije uslove za život i mališanima siguran prostor za igru, u ovogodišnjem budžetu ove lokalne zajednice izdvojeno je 570.000 KM za izgradnju i uređenje sportskih ploha, dječijih i ciciban igrališta, poligona za ekstremne sportove i fitnes centra na otvorenom.


 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom