Bosna i Hercegovina     | 09.01.2020. 13:56 |

Nastavljeni pregovori Sindikata radnika u zdravstvu i Vlade BPK-a Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 9.januara (FENA) - Pregovarački timovi Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu BPK-a nastavili su pregovore o zaključivanju kolektivnog ugovora. Stavovi su donekle približeni, ali konkretnog dogovora još uvijek nema.

U sindikatu poziv Vlade na nastavak pregovora smatraju izrazom dobre volje da se pronađe rješenje.

- Iz tog razloga sindikat je i pristao da dođe, ali nažalost ni ovaj put nam nije ništa konkretno ponuđeno i s te strane smo jako razočarani, ali dobili smo neka obećanja. Ja znam da će nam članovi sindikata zamjeriti itekako ali u najboljoj namjeri da ne bi naši građani ispaštali mi smo dali dodatnih sedam dana jer je Vlada odnosno ovaj pregovarački tim tražio da bi nam nešto ponudili. Šta i kako ostaje da se vidi – kazao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Emir Baščelija.

Naglasio je da sindikat traži da se zaštite prava uposlenih u zdravstvu, u smislu ispunjavanja obaveza.

- Mi od prvog momenta tražimo da se izjednače naša prava sa svim ostalim zaposlenicima u zdravstvu - dodao je Baščelija.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća ističe da se pokušavaju približiti stavovi pregovaračkih timova kako bi u konačnici došlo do potpisivanja kolektivnog ugovora na zadovoljstvo obje strane

- Na početku smo bili jako daleko ali uspjeli smo donekle da približimo naše stavove i uspjeli smo dogovoriti to da pozovemo sve direktore domova zdravlja i Kantonalne bolnice kako bismo dobili tačan iznos eventualnog povećanja koeficijenata kada su u pitanju zdravstveni radnici, jer do sada se uglavnom spekulisalo sa podacima koji su nama kao pregovaračkom timu dostavljeni a s kojim se nisu slagali predstavnici sindikata - istakla je Obuća.

Dodala je da Vlada, prije nego što eventualno pristane na određeno povećanje, želi da ima tačne pokazatelje koliko će to biti dodatno opterećenje na budžet Zavoda Zdravstvenog osiguranja i na samu Vladu

- Dakle, ukoliko se potpiše kolektivni ugovor, ispunjavajući sve one zahtjeve koje je Sindikat uputio prema Vladi, a to je da se poboljšaju uvjeti rada u zdravstvu ulaganjem u opremu i potpisivanjem kolektivnog ugovora sa eventualnim povećanjem koeficijenata, onda mi moramo biti spremni da funkcioniše zdravstveni sistem u potpunosti bez ikakvih smetnji - naglasila je premijerka BPK Goražde.

Nezavisni strukovni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu BPK nedavno je donio odluku o stupanju u generalni štrajk, ukoliko se ne ispune zahtjevi sindikata.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Četiri nizozemske stranke nastavljaju s pregovorima o novoj vladi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom