Svijet     | 09.01.2020. 13:00 |

Novi toplotni val prijeti Australiji, nova masovna evakuacija stanovništva

FENA Internet

SYDNEY, 9. januara (FENA) – Australske vlasti u četvrtak su pozvale na masovnu evakuaciju stanovništva sa gusto naseljenog jugoistoka te zemlje, dok je novi toplotni val prouzrokovao velike požare niskog rastinja koji prijete gradovima i naseljenim mjestima.

Premijer australske savezne države Victoria, Daniel Andrews, zatražio je od stanovništva da bude u stanju povišene pripravnosti zbog ekstremnih vremenskih uslova.

- Ukoliko dobijete upute da odete, morate otići. To je jedini način da se garantira vaša sigurnost – izjavio je Andrews u televizijskom obraćanju.  

S nekih dijelova otoka kengura, turističke destinacije s prirodnim atrakcijama, strani turisti su u četvrtak evakuirani.

-  Tražim od sviju da poslušaju upozorenja, da slijede savjete i da se kreću prema istočnom dijelu otoka, koji se trenutno smatra sigurnim – izjavio je načelnik vatrogasne službe južne Australije, Mark Jones, u posebnom obraćanju javnosti.  

Trećina otoka je uništena.

Dvadesetsedam osoba je poginulo u požaru, po podacima savezne vlade, dok su vatrene stihije uništile više od 10,3 miliona hektara zemljišta, površinu veličine Južne Koreje.

Na hiljade stanovnika je ostalo bez svojih domova, a na hiljade evakuirano u više navrata zbog požara, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

PSBiH - Bilateralni odnosi BiH i Australije dobri, postoji prostor za njihovo unapređenje

Australija gradi najveću mornaricu od Drugog svjetskog rata

Australija u 2023. zabilježila osmu najtopliju godinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo