Bosna i Hercegovina     | 09.01.2020. 10:40 |

Naša stranka: Današnji datum ne može biti Dan RS, jer je neustavan

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. januara (FENA) - Naša stranka smatra da današnji datum ne može biti Dan Republike Srpske, jer je neustavan.

U saopćenju te stranke se podsjeća da je tako odlučio Ustavni sud BiH, ali da se ne smije zaboraviti da je istog mišljenja i Evropska komisija za demokratiju kroz pravo, poznatija kao Venecijanska komisija.

- Odluka vlasti RS-a da taj dan obilježavaju kao dan entiteta ugrožavanje je demokratije, podrška politici rata te uvreda i prijetnja povratnicima i žrtvama najstravičnijih ratnih zločina uključujući i genocid. Uvreda je i svima onima koji tekovine ratnih zločina ne žele prihvatiti kao svoje – smatraju Našoj stranci.

Navode da su vlasti u RS-u imale dovoljno vremena „da se urazume i da prestanu s obilježavanjem ovog neustavnog datuma“.

- Nisu to uradile i jasno je da neće ni ubuduće. Smatramo da je stoga svaka reakcija i kritika na njihovu adresu neproduktivna. Trenutno, najveći problem je u neprocesuiranju onih koji krše Ustav insistiranjem na obilježavanju 9. januara kao Dana RS. U tom smislu najveću odgovornost snose Tužilaštvo BiH te visoki predstavnik – navode iz Naše stranke.

Dodaju da dio odgovornosti snosi i Predsjedništvo BiH, „jer 9. januar ne pozicionira dovoljno visoko u razgovorima s Rusijom i Srbijom“.

- Predstavnici obje te zemlje odazivaju se na proslave 9. januara ili na drugi način tom datumu daju legitimitet i time podrivaju Ustav BiH, ali i Dejtonski mirovni sporazum iako imaju određenu obavezu da ga štite – Rusija kao članica PIC-a, a Srbija kao njegova potpisnica – navodi se u saopćenju iz Naše stranke.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

OMS Zenica - Nasilje nema opravdanja, posebno važna spremnost da svi zajedno radimo na prevenciji

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta