Stranačke aktivnosti     | 09.01.2020. 10:18 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Današnji datum ne može biti Dan Republike Srpske jer je neustavan. Odlučio je tako Ustavni sud BiH, ali ne smijemo zaboraviti da je istog mišljenja i Evropska komisija za demokratiju kroz pravo, poznatija kao Venecijanska komisija.

Odluka vlasti RS-a da taj dan obilježavaju kao dan entiteta ugrožavanje je demokratije, podrška politici rata te uvreda i prijetnja povratnicima i žrtvama najstravičnijih ratnih zločina uključujući i genocid. Uvreda je i svima onima koji tekovine ratnih zločina ne žele prihvatiti kao svoje.

Vlasti u RS-u imale su dovoljno vremena da se urazume i da prestanu s obilježavanjem ovog neustavnog datuma. Nisu to uradile i jasno je da neće ni ubuduće. Smatramo da je stoga svaka reakcija i kritika na njihovu adresu neproduktivna. Trenutno, najveći problem je u neprocesuiranju onih koji krše Ustav insistiranjem na obilježavanju 9. januara kao Dana RS. U tom smislu najveću odgovornost snose Tužilaštvo BiH te visoki predstavnik.

Dio odgovornosti snosi i Predsjedništvo BiH jer 9. januar ne pozicionira dovoljno visoko u razgovorima s Rusijom i Srbijom. Predstavnici obje te zemlje odazivaju se na proslave 9. januara ili na drugi način tom datumu daju legitimitet i time podrivaju Ustav BiH, ali i Dejtonski mirovni sporazum iako imaju određenu obavezu da ga štite – Rusija kao članica PIC-a, a Srbija kao njegova potpisnica.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Edin Forto: BiH će nadživjeti sve koji je negiraju

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'