Ekonomija     | 09.01.2020. 08:37 |

Rast azijskih indeksa, investitori se nadaju smirivanju tenzija

FENA Internet

TOKIO, 9. januara (FENA)  - Na azijskim su berzama u četvrtak cijene dionica porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnog dana, dok je dolar ojačao jer se ulagači nadaju da će se SAD i Iran suzdržati od daljnjeg zaoštravanja napetosti.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 07.00 sati u plusu 1 posto, nakon što je jučer pao 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skočio 2,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,7 i 1,3 posto.

Nakon što su jučer pali, jutros su indeksi nadoknadili gubitke jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast Wall Streeta i jer se nadaju smirivanju napetosti na Bliskom istoku.

Tu nadu potaknuo je predsjednik SAD-a Donald Trump koji je jučer izjavio kako se čini da Iran popušta nakon raketnih napada na američke snage u Iraku u kojima nije ozlijeđen nijedan američki građanin.

Najavio je pritom gospodarske sankcije režimu, ali ne i vojnu akciju protiv Irana.

 

A na valutnim je tržištima dolar je jutros ojačao prema košarici valuta. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 97,25 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,90 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 108,35 na 109,20 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1115 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1155 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle nakon jučerašnjeg oštrog pada.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,9 posto, na 60,20 dolara, dok je na londonskom tržištu ojačala 0,8 posto, na 65,95 dolara.

Tako se sada cijene 'crnog zlata' kreću otprilike na razinama na kojima su bile u petak, prije zračnog napada SAD-a u kojem je ubijen Soleimani.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas promet 77.417,40 KM

Promet na Banjalučkoj berzi danas 4.217,11 KM

Promet na SASE ove sedmice više od tri miliona KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo