Magazin     | 09.01.2020. 13:42 |

Kako su pande postali ambasadori Kine (VIDEO)

FENA Internet

SHENYANG, 9. januara (FENA) - Veliki panda predstavlja jednu od najugroženijih životinjskih vrsta na svijetu. Oni uglavnom žive u planinama u sjevernoj kineskoj pokrajini Sechuan, kao i južnim pokrajinama Gansu i Shaanxi. 

Ti poznati vegetarijanci moraju svaki dan pojesti 30 do 85 kilograma bambusa.

Ali, njihov broj je porastao posljednjih godina zahvaljujući intenzivnim programima uzgoja koji koriste umjetnu oplodnju.

Međunarodna unija za zaštitu prirode, 2016. godine je promijenila status pandi iz "ugrožene vrste" u manje opasnu "ranjivu" kategoriju.

Danas, u divljini ima 1.864 pande, dok je 1970-ih bilo 1.114, prema kineskoj Državnoj upravi za šumarstvo i travnjake. Od toga dvije trećine žive u 67 namjenskih rezervata prirode.

Rastući broj ove podvrste medvjeda također su omogućili Kini da pošalje više pandi u inozemstvo, zbog čega je Pekingu počela rasti meka moć.

"Panda diplomatija" počela je u 7. stoljeću kada je kineska carica iz dinastije Tang, Wu Zetian, poslala par pandi japanskom caru Tenmu. Danas više od 50 pandi živi u 18 različitih zemalja.

Najpoznatiji primjer je onaj Mao Zedonga kada je ovaj kineski diktator poslao par pandi - Ling-Ling i Hsing-Hsing - SAD-u nakon historijske posjete Richarda Nixona Kini 1972.

Nedavno je kineski predsjednik Xi Jinping predstavio svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu dvije pande za moskovski zoološki vrt, piše magazin Time.

- Kada govorimo o pandama, uvijek nam osmijeh dođe na lice - rekao je Putin.

Panda diplomatija znači da se ta životinja posuđuje na 10 godina zemlji domaćinu, što tu zemlju košta oko milion dolara godišnje, pod uslovom da potomstvo ostane u vlasništvu Narodne Republike Kine.

Ova vrsta zajma se često poklapa s trgovinskim sporazumima, ali ako se bilateralni odnosi pogoršaju, onda se ovi životinjski ambasador ne zadržavaju u toj državi.

Tako je Kina 2013. zaprijetila da će vratiti pande, koje su posuđene Austriji, nakon što je Beč ugostio Dalaj Lamu.

Pogledajte http://fena.ba/video/3885/kako-su-pande-postali-ambasadori-kine

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo