Svijet     | 08.01.2020. 15:56 |

Zarif: Iran neće više vršiti napade

FENA Internet

TEHERAN, 8. januara (FENA) - Iranski ministar vanjskih poslova izjavio je u srijedu da je njegova zemlja "završila" s napadima na američke snage i "ne žele eskalaciju ili rat" nakon što su ispalili više od 209 balističkih raketa na dvije vojne baze u Iraku gdje su stacionirane američke trupe.

Ministar, Mohammad Javad Zarif, svoje je komentare objavio na Twitteru nakon što je Iran izveo napade kao odgovor na ubistvo general-majora Qassima Suleimanija, piše New York Times.

Visoki irački odbrambeni zvaničnici koji sarađuju sa komandom Sjedinjenih Država rekli su da u napadima nije ubijen nijedan Amerikanac ili Iračanin.

U kratkom saopćenju objavljenom u srijedu ujutro, Zajednička komanda u Bagdadu, koja uključuje i iračke trupe i vojnike međunarodne koalicije, istakla je da niti jedna od umiješanih država "nije zabilježila gubitke".

Na brifingu u Washingtonu, jedan zvaničnik rekao je da Pentagon "nije imao potvrdu" da je bilo koji Amerikanac ubijen. Australija, Britanija, Danska, Poljska i Švedska, čije su trupe smještene u Iraku zajedno s američkim snagama, također su rekli da niko od njihovih vojnika nije ubijen.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo