Svijet     | 08.01.2020. 08:33 |

U napadu Irana na američku bazu u Iraku izgorjelo nekoliko aviona

FENA Internet

BAGDAD, 8. januara (FENA) - Nekoliko američkih ratnih aviona izgorjelo je nakon raketnog napada iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC) na američku vojnu bazu Ain Assad u iračkoj provinciji Al Anbar rano u srijedu ujutro, potvrdio je to za iransku državnu novinsku agenciju (IRNA) informirani izvor.

Nakon ovog napada iz IRGC-a je rečeno da će naknadno objaviti više detalja.

Američke snage 3. janaura u napadu su ubile iranskog generala Qasem Soleimani nakon čega je iranski vrhovni vođa Ayatollah Seyyed Ali Khamenei najavio oštru i ozbiljnu osvetu.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif opisao je iranski raketni napad na američku bazu u Iraku kao "proporcionalnu mjeru" koja je poduzeta "u samoodbrani".

Na Twitteru je napisao da je to učinjeno u skladu s članom 51. Povelje Ujedinjenih nacija, gađajući ciljane baze iz koje je pokrenut oružani napad na iranske građane i visoke dužnosnike.

- Ne tražimo eskalaciju ili rat, već se da se odbranimo od bilo kakve agresije - naglasio je Zarif, dok su Iranci pozdravili napade IRGC-a na američku bazu u Iraku.

Kako prenosi Reuters tvrdnje iranske državne televizije, Iran je u srijedu rano ispalio 15 raketa na američke baze u Iraku. Američka vojska saopćila je da su najmanje dvije baze u Iraku koje koristi SAD pogođene, dok Irak tvrdi da su ispaljene 22 rakete.

Iranski dužnosnici navode da Teheran ne želi rat te da su ovi napadi odgovor na ubistvo iranskog generala Qassema Soleimanija, čiji je ukop u Iranu nakon nekoliko dana žalosti završen otprilike u isto vrijeme kada su lansirane rakete.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump na Twitteru je napisao da je u toku procjena žrtava i štete nakon napada najavljujući da će o svemu dati izjavu u srijedu ujutro.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

EU priprema nove sankcije Iranu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'