Bosna i Hercegovina     | 07.01.2020. 15:44 |

Izetbegović uputio čestitku novoizabranom predsjedniku Hrvatske Milanoviću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. januara (FENA) - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je čestitku novoizabranom predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću.

- Čestitam vam pobjedu na predsjedničkim izborima i želim vam puno uspjeha u obavljanju funkcije predsjednika Republike Hrvatske.

Dobri odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske imaju izuzetan značaj, kako za naše dvije države, tako i za cjelokupan region. Nadam se da ćemo tokom Vašeg predsjedničkog mandata biti u prilici da te odnose poboljšamo.

U proteklom periodu odnosi između naše dvije države su, nažalost, pogoršani. I sami ste tokom kampanje primijetili da je politika vođena u tom vremenu rezultirala nepotrebnim tenzijama između zvaničnog Zagreba i Sarajeva.

Takve Vaše ocjene ohrabruju, pokazuju političku zrelost i daju nadu da je poboljšanje odnosa moguće.

Cijenim da bi iskren i otvoren dijalog institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske o svim otvorenim pitanjima, na principima uzajamnog uvažavanja, reciprociteta i poštivanja međunarodnog prava, mogao doprinijeti značajnom popravljanju odnosa dviju država. Taj dijalog je u proteklom periodu izostajao, uprkos nastojanju bosanskohercegovačke strane da do njega dođe. Ubijeđen sam da u institucijama BiH imate partnera za ovaj dijalog.

Istovremeno, želim potcrtati da smo zahvalni Hrvatskoj na podršci evropskom i NATO putu BiH, i taj uzajamni strateški interes je, unatoč brojnim izazovima, ostao snažna poveznica između dvije države.

Izražavam nadu da će predsjedavanje Hrvatske Evropskom unijom u idućih šest mjeseci doprinijeti intenziviranju eurointegracijskih procesa i obnavljanju kredibilne perspektive širenja EU na Balkan, kao našeg zajedničkog cilja - navodi se u Izetbegovićevoj čestitki, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Milanović: Mandat za sastavljanje nove Vlade dobiva onaj tko uživa potporu 76 zastupnika

Plenković osudio iranski napad, Milanović smatra da se RH treba držati po strani

Lendo uputio čestitku povodom 15. aprila, Dana Armije RBiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana