Svijet     | 07.01.2020. 15:25 |

Zarifu uskraćena američka viza za učešće na zasjedanju UN-a

FENA Internet

WASHINGTON, 7. januara (FENA) - Iranski ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif  izjavio je u utorak da mu je poručeno da neće dobiti američku vizu kako bi posjetio Ujedinjene nacije u narednoj sedmici.

Zarif je izjavio za emisiju „This Morning” TV mreže CBS da je američki državni sekretar Mike Pompeo izvijestio o tome generalnog sekretara UN-a koji je potom poručio Zarfu da „oni nemaju vremena da razmotre moj zahtjev“.

Zarifova posjeta bila bi prilika za njega da raspravlja o američkom ubistvu vodećeg iranskog generala u Bagdadu prošle sedmice. To ciljano ubistvo pojačalo je napetosti s Iranom, koji je najavio odmazdu.  

Ostalo je nejasno da li je Zarifov zahtjev zvanično odbijen, što bi moglo izazvati pravnu proceduru koja bi se primjenjivala u budućim molbama za vizu. Američki zvaničnik izjavio je da molba za vizu nije obrađena, ali je odbio reći da li je i formalno odbijena. State Department pozvao se na zakone o povjerljivosti  koji zabranjuju objavljivanje takvih informacija, s nekim izuzetcima.

Pompeo planira da se obrati novinarima tokom dana po srednjoevropskom vremenu.

Zarif je podnio molbu za vizu kako bi u četvrtak u New Yorku  na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a govorio o značaju poštovanja povelje UN-a. Visoki američki zvaničnik izjavio je u petak da „za takve stvari treba vremena“, ali nije pružio detalje situacije sa Zarifovom molbom.

- To je zato što se oni plaše nekoga ko će otići tamo i reći istinu američkom narodu. Oni, međutim, griješe. Svijet nije limitiran na New York. Možete pričati s američkom narodom i iz Teherana, i mi ćemo to i učiniti – izjavio je Zarif.

Na osnovu obaveza koje imaju kao zemlja domaćin sjedišta UN-a, od SAD-a se zahtijeva da u većini slučajeva izdaju vize stranim zvaničnicima kako bi prisustvovali sjednicama Svjetske organizacije. Postoje, ipak, izuzeci i SAD su u prošlosti u nekoliko navrata ograničavale kretanje iranskih diplomata u New Yorku. Također su zabranile putovanja nevezana za UN drugim stranim zvaničnicima, a posebno glavnoj tužiteljici Međunarodnog krivičnog suda (ICC), podsjeća Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države uložile veto na rezoluciju UN-a o palestinskoj državnosti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'