Svijet     | 07.01.2020. 14:05 |

Kurz oformio koalicijsku vladu sa Zelenim nakon fijaska s ekstremnom desnicom

FENA Internet

BEČ, 7. januara (FENA) – Austrijski konzervativac Sebastian Kurz vratio se na vlast u utorak kada je njegova koalicijska vlada sa Zelenim položila zakletvu skoro osam mjeseci nakon što je savezništvo s ekstremnom desnicom propalo zbog skandala nakon objave video snimka.

Spašavanje obraza bila je politička nužnost za 33-godišnjeg političara, koji je izašao relativno neozlijeđen i čak je dobio podršku glasača nakon skandala kada je čelnik ekstremne desnice Heinz-Christian Strache prikazan na snimku kako nudi namještanje ugovora s vladom na noćnoj žurci na Ibizi.

Kada je ekstremnu desnicu zahvatilo rasulo nakon Stracheove ostavke, Kurz je oformio neuobičajenu alijansu s ljevičarskim Zelenim, koji se dugo protive njegovim tvrdim stavovima prema imigraciji i „političkom Islamu“. Oni su postigli koalicijski sporazum koji predstavlja kompromis između Kurzovih političkih prioriteta i ekoloških mjera.  

- Nakon Ibize i parlamentarnih izbora u jesen, krug se sada zatvara. Pažljiva obnova povjerenja (javnosti) sada se mora ojačati – izjavio je predsjednik države Alexander Van der Bellen, bivši čelnik Zelenih, dok je vlada polagala zakletvu pred njim.

Austrija se pridružila Švedskoj i Finskoj uključivanjem Zelenih u vladu u vrijeme rastućih poziva na urgentnu akciju protiv klimatskih promjena.

U kontrastu s drugim članicama EU, austrijski Zeleni nisu u koaliciji s lijevim centrom, stvarajući zanimljiv probni slučaj. I konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel mogli bi se opredijeliti za sličnu koaliciju nakon  izbora zakazanih za narednu godinu.  

Da li bi austrijski eksperiment mogao potrajati barem pet  godina do narednih izbora najvjerovatnije će ovisiti od toga mogu li Zeleni pokazati glasačima da su stvorili dovoljno konkretnih rezultata u savezništvu s ideološkim suparnicima, prenosi Reuters.  

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Šečibović: Planirano izdvajanje više sredstava za Prokoško jezero (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu