Svijet     | 07.01.2020. 11:44 |

Zarif: Prekinimo 'maligno' djelovanje SAD-a u zapadnoj Aziji

FENA Internet

TEHERAN, 7. januara (FENA) - Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u utorak da je počeo prekid "zloćudnog" djelovanja Sjedinjenih Američkih Država u zapadnoj Aziji.

Svoje viđenje trenutne situacije iznio je u uvodnom obraćanju na "Teheranskom dijaloškom forumu" kojem prisustvuju omanski ministar vanjskih poslova Yusuf bin Alawi i bivši predsjednik Afganistana Hamid Karzai te drugi visoki dužnosnici susjednih zemalja.

Na forumu će biti razmijenjena mišljenja o suočavanju s novonastalom situacijom u kojoj dominira paradigma agresije, ekstremizma i nasilja, kazao je Zarif, prenosi danas iranska novinska agencija IRNA.

Za iranskog generala Qassema Soleimanija, ubijenog u Bagdadu 3. januara, kazao je da je bio veliki čovjek koji se upustio u životnu borbu da svijet učini boljim i sigurnijim mjestom, a iranski narod sada oplakuje taj veliki gubitak.

- Terorističko ubistvo koje su počinile Sjedinjene Američke Države moglo bi otvorili vrata veoma teškom periodu koji bi, prije ili kasnije, mogao uticati na cijeli svijet - stava je Zarif.

SAD su još jednom pokazale, mišljenja je šef iranske diplomatije, nepoštivanje međunarodnog prava kao i općepriznatih pravila imuniteta, a upravo takva politika sada prijeti napadima na iranske kulturno-historijske spomenike i arheološka nalazišta koja su dio zajedničke svjetske kulturne i civilizacijske baštine.

Soleimani je, ističe Zarif, predstavljao glas borbe za nezavisnost regije pogođene gomilanjem višeslojnih problema i poteškoća proizašlih iz nezasite požude međunarodnih gospodara novca i moći.

Ubistvo generala koje se dogodilo 3. januara bio je, tvrdi Zarif, napad na irački nacionalni suverenitet ili je u pitanju samo kukavički, brutalni atentat na iranskog generala jer su za cilj imali jedan od stubova sigurnosti na ovom području.

- Ne čudi što je netaktični američki predsjednik počinio stratešku grešku, vođenu bahatošću, naredivši ubistvo velikog pobornika borbi protiv terorizma i ekstremizma i najuspješnijeg "mirovnog generala" regije posljednjih desetljeća - ocjenjuje Zarif.

SAD su dokazale, napominje, da mogu poduzimati opasne radnje proistekle iz pogrešnih procjena i zabluda o situaciji u Iranu i regiji, dodajući da je ta regija bila je upletena u brojne ratove, ekstremizam i nasilje uzrokovano kontinuiranom agresijom SAD-a kao i sukobima posljednjih godina.

- Pribjegavanje ratu, koje se smatra iznimkom u međunarodnim odnosima, postalo je, nažalost, norma i pravilo u regiji zbog stava i ponašanja SAD-a i njihovih saveznika. Ovo je začarani krug koji moraju prekinuti regionalni akteri i svi koji su posvećeni miru i stabilnosti - kaže Zarif.

Zajedničko razumijevanje je najbolja osnova svakog pokreta na ovim prostorima što zahtijeva dijalog, dodaje ministar, a ono što ovoj regiji treba sada, više nego ikad ranije, je inkluzivni, sveobuhvatni unutar-regionalni dijalog.

Upravo je to temelj svih inicijative koju Iran godinama provodi u okvirima Ujedinjenih nacija, a jedna od takvih inicijativa poznata je pod imenom Hormuz Peace Endevor (HOPE-NADA).

- No put koji su SAD odabrale za sebe i regiju karakteriziraju nesigurnost, rat i krvoproliće, ali najavljuje mir i tišinu za regija. Konačno protjerivanje SAD-a iz zapadne Azije je sudbina te zemlje zbog iskorištavanje oruđa rata, sankcija i atentata - podvukao je ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif.

Iran se sada nalazi na historijskoj prekretnici regije i svijeta, upozorava Zarif, kao zemlja smještena oko tjesnaca Hormuz te bi svi zajednički trebali napustiti paradigmu antagonizama i okrenuti se regionalnoj inkluzivnosti i sinergiji kao jedinom realnom izlazu iz ciklusa trajnih kriza.

To je potrebno, mišljenja je, kako bi se moglo krenuti prema naprednoj, prosperitetnoj budućnosti s obećavajućim izgledima za buduće generacije.

Kako je zaključio ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif, bit će to stvarna realizacija najveće želje i težnji ubijenog generala Qassema Soleimanija.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

EU priprema nove sankcije Iranu

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Sjedinjene Države i saveznici planiraju nove sankcije Iranu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana