Bosna i Hercegovina     | 07.01.2020. 11:16 |

Naša stranka osudila provokacije povratnika u RS, traži reakciju nadležnih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. januara (FENA) - Naša stranka osudila je dešavanja u Republici Srpskoj, gdje su u više gradova u tom bh. entitetu jučer zabilježene provokacije povratnika.

- Najoštrije osuđujemo četničko divljanje u manjem bh. entitetu. Tim više jer se dešava na Božić, praznik koji bi u duhu njegove tradicije trebao služiti pomirenju, poboljšanju međuljudskih odnosa i jačanju komšijskih veza – navodi se u saopćenju Naše stranke.

Dodaje se da scene koje smo imali priliku vidjeti u Višegradu, Srebrenici i Bratuncu nisu ništa drugo nego raspirivanje međunacionalne mržnje i zastrašivanje povratnika.

- Očekujemo da vlast u Republici Srpskoj, kao i Srpska pravoslavna crkva osude takvo ponašanje, a od policije i pravosudnih organa da ga sankcionišu. Ako se ogluše na ova dešavanja, onda su saučesnici u njima i direktni rušitelji teško čuvanog mira - ističu iz Naše stranke.

Poručuju svim građanima srpske nacionalnosti u RS-u da ljudi koji su vrijeđali povratnike i na Badnjak pjevali četničke pjesme, nisu prijetnja samo povratnicima, već i njima.

-Ako ne želite da oni budu slika cijelog jednog naroda i jedne vjere, na vrijeme se ogradite od njih i svojim sugrađanima drugih nacionalnosti pokušajte stvoriti osjećaj sigurnosti neophodan za njihov opstanak u RS-u – saopćeno je iz Naše stranke.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo