Bosna i Hercegovina     | 07.01.2020. 09:31 |

Mahmutbegović:Osuđujemo provokacije u RS-u, povratnicima vratiti sigurnost i mir

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. januara (FENA) - Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović najoštrije je osudila provokacije na Badnje veče i Božić u Srebrenici i drugim povratničkim mjestima u manjem bosanskohercegovačkom etnitetu Republika Srpska.

- Prizori koje smo jučer i sinoć mogli vidjeti u Srebrenici, Potočarima, Bratuncu, Višegradu i drugim mjestima, u najmanju ruku ne doprinose atmosferi tolerancije, mira i ljubavi kakve propagira hrišćansko učenje i kako ih sigurno razumijeva najveći broj naših sugrađana koji danas u miru slave svoj veliki praznik - saopćeno je iz Kabineta potpredsjednice Mahmutbegović.  

S druge strane, dodaje se u saopćenju, slavlje uz neprimjerenu ikonografiju i pjesme koje se pripisuju  fašističkim pokretima, često u naseljima sa većinski povratničkim stanovništvom, ima za cilj nešto što ne doprinosi stabilnosti i boljitku našeg društva u ukupnosti.

- Pozivam zato predsjednicu bh. entiteta Republika Srpska Željku Cvijanović i Vladu Republike Srpske da utvrde sve relevantne činjenice i zauzmu stav o nedobronamjernim primjerima unošenja nemira među povratničko stanovništvo, a entitetske policijske snage da rade na uspostavi reda i mira u skladu s interesima svih bh. građana i načelima konstitutivnosti – navodi se u saopćenju.

Napominje se da Bošnjački povratnici u Podrinje "već duže vrijeme trpe prijetnje i zastrašivanja i vrijeme je da se kampanja sijanja straha među povratničkom populacijom zaustavi". Tim prije jer slične probleme nerijetko dijele hrvatski i bošnjački povratnici u drugim dijelovima bh. entiteta RS.

- Od međunarodne zajednice i visokog predstavnika Valentina Inzka očekujemo da osiguraju zaštitu odredbi Aneksa 7 Daytonskog mirovnog sporazuma i postignute rezultate na polju povratka, te da garantiraju povratnicima sigurnost u njihovim domovima, iz kojih su pogromima i genocidom bili istjerani prije 25 i više godina – navodu se u saopćenju iz Kabineta potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

Vučić najavio "Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske" 5.i 6. svibnja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo