Regija     | 06.01.2020. 17:58 |

Pahor ne vjeruje da će Milanović mijenjati stajalište o arbitraži

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 6. siječnja (FENA) - Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak kako smatra da novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović neće mijenjati svoje mišljenje o graničnoj arbitraži, ali će odnos s njime početi "otvorenih ruku i dati šansu dijalogu".

 Pahor je telefonski razgovarao s Milanovićem i čestitao mu na pobjedi te prihvatio poziv da početkom veljače dođe na predsjedničku inauguraciju u Zagreb.

 Milanović je bio premijer kada je Hrvatska, zbog nedopuštenog ponašanja slovenskih predstavnika, 2015. istupila iz arbitraže o graničnom sporu između dviju zemalja, prenosi Hina.

 Upitan što očekuje od odnosa s novim hrvatskim predsjednikom, Pahor je novinarima izjavio kako će taj odnos započeti "otvorenih ruku i dati šansu dijalogu".

 "S novoizabranim predsjednikom Milanovićem poznajem se već 15 godina, poznajemo jako dobro. Ne spadam među one koji misle da će on zbog novog položaja bitno mijenjati svoja stajališta. Nisam ih mijenjao niti ja, u slučajevima kad smatram da za ta stajališta imam argumente", istaknuo je Pahor.

 Milanoviću je poručio da u Sloveniji ima prijatelja predanog dijalogu u traženju rješenja, ali da pri tome mora računati na poznata slovenska stajališta o graničnoj arbitraži.

 "U dijalogu će trebati pronaći način kako bi Slovenija i Hrvatska u idućim godinama mogli uzajamno i sporazumno označiti granicu koju je odredio arbitražni sud te tako zatvoriti i zadnje veliko pitanje koje je bilo nastalo sa raspadom prijašnje države", kazao je Pahor.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo