Bosna i Hercegovina     | 06.01.2020. 12:54 |

Punkt u Centru doprinio sigurnosti, skratio vrijeme dolaska medicinskih ekipa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. januara (FENA) - Služba hitne medicinske pomoći u Centru Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo pružila je dosad stanovništvu centralne gradske općine 3.087 intervencija, u okviru čega je obavljeno 5.844 usluga.

Pod tim se, među ostalim, podrazumijeva obrade povreda, previjanje rana, EKG, aplikacija kisika, davanje infuzije, postavljanje urinarnog katetera…

- Tokom sedam mjeseci obavljena je i 2.881 kućna posjeta ljekara, s pratećim timom. U istom periodu obavljeno je 766 medicinskih transporta, naglo oboljelih i povrijeđenih, pacijenata do bolnice - navode iz Općine Centar.

Direktor Adem Zalihić, u ime JU 'Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, navodi u informaciji koju je dostavio Općini Centar da je punkt u Centru doprinio sigurnosti življenja stanovništva općine Centar, ali i kvaliteti rada medicinsko-terenskih ekipa, zbog skraćenja vremena dolaska na mjesto incidenta.  

Punkt hitne medicinske pomoći u Mis Irbinoj ulici broj 20 otvoren je u maju prošle godine. Općina Centar ustupila je prostor na korištenje za potrebe te službe, te izdvojila 10.000 KM za nabavku medicinske i druge neophodne opreme. Nabavljen je kombi i dva motocikla s pratećom opremom (koferi sa nosačima), za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Počeli radovi na uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijina džamije

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu