Svijet     | 05.01.2020. 12:59 |

Najmanje 28 mrtvih u napadu na libijsku vojnu školu

FENA Internet

TRIPOLI, 5. januara (FENA) - Najmanje 28 ljudi poginulo je, a deseci su ranjeni u zračnom napadu na vojnu školu u libijskoj prijestolnici Tripoli, potvrdio je glasnogovornik Ministarstva zdravlja Vlade Nacionalnog sporazuma (GNA) Amin al-Hashemi.

Vojna škola nalazi se u al-Hadba al-Khadra rezidencijalnom dijelu libijske prijestolnice, a u vrijeme napada kadeti su se okupili na paradi prije nego što su trebali poći u spavaonice.

Ministarstvo zdravlja pozvalo je davaoce krvi da pomognu ozlijeđenima u zračnom napadu snaga lojalnih generalu Khalifa Haftaru. Većinu poginulih čine mlade osobe starosne dobi od 18 od 25 godina.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi u pobuni koju je podržao NATO. Od tada postoji podjela između GNA-a i rivalskih vlasti sa sjedištem na istoku zemlje.

Snage GNA-a optužile su za napad podražavaoce Haftara, objavivši na Facebooku fotografije stradalih i ranjenih, ali snage Haftara nisu preuzele odgovornost.

Od početka napada separatističke vlade Haftara na Tripoli, ubijeno je više od 280 civila i više od 2.000 boraca, saopćile su Ujedinjene nacije (UN). U borbama je također raseljeno oko 146.000 ljudi.

Vijeće sigurnosti UN-a prošlog je mjeseca obnovilo pozive na primirje u Libiji i pozvalo strane aktere da poštuju embargo na oružje u zemlji, navedeno je u povjerljivom izvještaju UN-a u koje je AFP imao uvid.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

U napadu sunitskih militanata u Iranu ubijeno pet policajaca

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana