Svijet     | 05.01.2020. 11:25 |

Islamistička grupa al Shabaab napala bazu koju koriste kenijske i američke trupe

FENA Internet

NAIROBI, 5. januara (FENA) - Islamistička grupa al Shabaab koja djeluje u Somaliji napala je u nedjelju bazu u kenijskom okrugu Lamu koju koriste i američke i kenijske snage i objavila je slike maskiranih ljudi pored aviona u plamenu.

Napad je počeo pred zoru i trajao je četiri sata, potvrdili su za Reuters svjedoci i vojni izvori. Prvobitno nije bilo izvještaja o žrtvama, ali kenijska vojska kasnije je saopćila da su četiri napadača ubijena.

- U napadu je uništeno sedam aviona i tri vojna vozila - tvrdi grupa al Shabaab u izjavi koja sadrži i fotografije spaljenih aviona.

Ta grupa, povezana s Al-Kaidom, preuzela je odgovornost za napad u okrugu Lamu na kenijskoj obali Indijskog oceana, koji je već dugo glavno turističko odredište, ali i predio podložan militantnom nasilju s obzirom da se nalazi u blizinu Somalije, javio je danas Reuters.

Kenija je 2011. godine poslala trupe u Somaliju nakon niza napada i otmica. Kasnije su one postale dio mirovnih snaga Afričke unije koja podržava klimavu prozapadnu somalijsku vladu. Protiv te vlade al Shabaab je pokrenuo pobunu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Najmanje 75 umrlih od kolere u Somaliji

Šest Kenijaca ubijeno u napadu terorista al-Shahaba

Vođa kenijskog kulta optužen za ubistvo 191 djeteta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu