Svijet     | 03.01.2020. 18:47 |

Netanyahu: SAD imaju pravo na samoodbranu

FENA Internet

JERUSALEM, 3. Decembra (FENA) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u petak je branio američku odluku da pokrene zračni udar u kome je ubijen uticajni iranski zapovjednik Qassem Soleimani, a izraelska vojska u stanju je povišene pripravnosti nakon što je Iran zaprijetio osvetom.

Visoki vojni zvaničnici u Izraelu, američkom najbližem savezniku na Bliskom istoku i vodećem iranskom regionalnom neprijatelju, također su se sastali kako bi razmotrili situaciju nakon ubistva zapovjednika Quds snaga Soleimanija i komandanta iračke šiitske milicije u zračnom udaru.  

- Upravo kao što Izrael ima pravo na samoodbranu, Sjedinjene Države imaju isti takvo pravo - navodi se izjavi Netanyahua koju je objavio njegov ured.   

- Qassem Soleimani odgovoran je za smrt američkih državljana i brojnih drugih nevinih ljudi. On je planirao još takvih napada - izjavio je izraelski čelnik.

- Izraelski vojni radio javio je da je vojska u stanju povišene pripravnosti, a zvaničnici su saopćili da se ministar odbrane Naftali Bennett sastao s vojnim i obavještajnim zapovjednicima radi „procijene situacije“, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

U napadu sunitskih militanata u Iranu ubijeno pet policajaca

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana