Bosna i Hercegovina     | 03.01.2020. 15:30 |

Građani Tuzlanskog kantona ipak će ostvarivati prava na besplatne lijekove

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 3. januara (FENA) - Iako su u medijima posljednjih dana objavljene informacije da će građani Tuzlanskog kantona ostati bez lijekova koji su na esencijalnoj listi, u Vladi Tuzlanskog kantona to su demantirali te donijeli drugačiji odluku i esencijalna lista će biti svima dostupna.

Naime, među građanima Tuzle je danima bila velika neizvjesnost, hoće li imati pristup osnovnoj listi lijekova od kojih ovisi njihovo zdravlje, a nakon što su farmaceustke kuće donijele odluku da na cijenu lijekova ispod jedne i po marke neće pristati.

Lejla Berbić glasnogovrnica Komore farmaceuta Tuzlanskog kantona kaže da je dogovor s Vladom Tuzlanskog kantona ipak postignut.

- Uspjeli smo postići zajednički dogovor i cijena lijekova će biti marka i pol - rekla nam je Berbić.

No, među onima koji danas nisu mogli primiti lijekove nastala je neizvjesnost, što potvrđuju i izjave građana Tuzle.

-Moja mama ima hipertenziju i ovisna je o lijekovima. Pitanje je ako ne bude mogla dobiti lijekove, ko bi bio odgovoran - istaknula je Mirela.

-Za nas penzionere ovo je veoma teško. Mi smo svugdje ugroženi. I žele nas što prije smjestiti pod zemlju – kaže nam Slobodanka.

Najteže bi bilo djeci koja pate od sve učestalije bolesti - od dijabetesa.

-Meni je ovo neodgovorno i rekla bih da se događa jedna katastrofa. Naime, dijete koje ne dobije dozu inzulina je osuđeno na smrt. Mi bismo sada trebali kupovati inzulin, infuzione setove i sve ono na što imamo pravo. Jedna kutija inzulina košta do 200 KM, ovisno koji je inzulin u pitanju. Infuzioni setovi za inzulinske pumpe koštaju 328 KM s rezervoarima. Jedna trakica košta 1 KM. Da bi naša djeca preživjela treba nam oko 600 KM na mjesečnom nivou - kaže Indira Mujkić, predsjednica Udruženja Novi horizonti koji se svakodnevno bori za prava djece oboljele od dijabetesa.

Budući da su građani Tuzlanskog kantona negodovali, danas je održan vanredni sastanak u Vladi Tuzlanskog kantona. Premijer Danijel Tulumović obećao je da će osnovna lista lijekova ipak biti svima dostupna. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zdrava prehrana može spriječiti više od 75 posto slučajeva dijabetesa tipa 2

Svjetski dan dijabetesa - Ministarstvo zdravstva KS podržalo dva projekta prevencije tog oboljenja

USK - Novembar u znaku oboljelih od dijabetesa

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu