Bosna i Hercegovina     | 06.01.2020. 09:35 |

Udruženje 'Vrba' Mostar -Žene preuzimaju inicijativu u razvoju ruralne zajednice

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 6. januara (FENA) - Promoviranje žena i njihovih sposobnosti u pripremi tradicionalnih hercegovačkih proizvoda od šipka, smokve, trešnje, kao i korištenja bilja u liječenju, pravljenju prirodne kozmetike od smilja, lavande, kantariona i ostalog bilja karakterističnog za to podneblje, ciljevi su Udruženja žena "Vrba" iz Gnojnice kod Mostara.

Članice su se afirmirale i u kreaciji i izradi jedinstvenih i nadasve zanimljivih rukotvorina, kojima se čuva i promovira tradicija Hercegovine.

U kratkom periodu Udruženje 'Vrba' pokazalo se kao društveno osviještena grupa, koja je sudjelovala u brojnim događajima.

Među ostalim, to su sajmovi 'Dani trešnje 2019' Mostar i 'Food fest 2019' Konjic. Organizatori su i humanitarnih akcija za oboljele sugrađane, predavanja vezanih za zdravlje, ali i povezivanja s drugim udruženjima radi razmjene iskustava.

Namjera im je svim ženama pružiti šansu za afirmaciju u društvu, povećati samopouzdanje koje u mnogim slučajevima nedostaje ženama domaćicama i ženama uopće.

- U ruralnim sredinama, poput naše, žene imaju resurse ili jednostavno ideju, ali ne i podršku pri realizaciji. Udruženje je tu da im pruži priliku da, zajedničkim djelovanjem, dođu do cilja ili jednostavno iskoriste priliku za druženje u pozitivnom okruženju - ističe u izjavi za Fenu predsjednica Udruženja Medina Gosto.

Uz poruku da žene preuzimaju inicijativu u razvoju ruralne zajednice, naglašava podršku i poziv za zajedničko zalaganje na unapređenju kvalitete života žena i djevojaka.

- Osnažujući sebe, osnažujemo i sve oko nas - naglasila je. 

Udruženje žena 'Vrba' osnovano je u zimu 2018. godine u Gnojnicama kod Mostara. Žene raznih starosnih dobi toga kraja povezala je želja za druženjem, učenjem, stjecanjem znanja i za kreiranjem. Na manifestaciji 'Dan otvorenih vrata', za obilježavanje godišnjice rada, posjetioci, gosti i prijatelji mogli su probati njihove proizvode i vidjeti čime se to članice uspješno bave.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Aarhus centar u BiH nastavlja podržavati ukidanje koncesije za izgradnju mHE na rijeci Volujak

Na GP Šamac zabranjen uvoz pošiljke drvenog materijala i pošiljke merkantilnog krompira

U akciji 'Start' oduzeta dokumentacija, novac, skupocijeni nakit (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo