Bosna i Hercegovina     | 03.01.2020. 15:17 |

Čelik: Vratiti pečat kako bi Skupština KS normalno funkcionirala (VIDEO)

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 3. januara (FENA) - Novoizabrani predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik (SDA), koji je na ovu dužnost izabran na hitnoj sjednici održanoj 28. decembra, zakazao je za 8. januar hitnu sjednicu na kojoj bi se razmatrale tačke koju su značajne za normalno funkcioniranje KS i njegovih institucija. 

- Kolegica Smiljana Viteškić zakazala je prethodnu sjednicu na zahtjev 18 zastupnika. Ta sjednica je održana i uopće nismo željeli da na neki način dođemo u neizvjesnost, a vezano za rebalans budžeta za 2019., Zakon o izvršenju budžeta za 2019. i prijedloga budžeta za 2020. godinu. Također, ovo se odnosi i na prateći dokument za Zakon o izvršenju i odluke o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja - kazao je Čelik komentirajući situaciju koja je prethodila zakazivanju nove sjednice kantonalne skupštine.

Navodi da se došlo u situaciju da nema predlagača, a da je Poslovnik definirao da ukoliko nema predlagača, tačke se skidaju s dnevnog reda. Čelik dodaje da je još uvijek aktuelni premijer Edin Forto pozvan da dođe na sjednicu da se pokuša naći kompromis te usvoji rebalans bez ikakve rasprave. Svi amandmani koji bi bili predloženi od Vlade trebali su biti usvojeni. Međutim, kako se Forto kao ovlašteni predlagač nije pojavio sjednica je morala biti zaključena. Također, toj sjednici nije prisustvovala ni većina zastupnika dosadašnje parlamentarne većine.

- I onda smo došli u tu farsu da nemamo pečata. Ono što javnost interesuje je da od subote pokušavamo doći u posjed pečata, iako je po Zakonu o pečatima KS propisano da pečat duži sekretar Skupštine KS i on je ovlašten da pečati službene akte, koji se donose u Skupštini KS. Obzirom da sekretar nije mogao pečatiti niti moj poziv za sedmu hitnu sjednicu, mi smo poziv uputili prema zastupnicima bez pečata. Također, došla je jedna odluka, po meni bespotrebna, da se upozoravaju svi uposlenici u Skupštini, odnosno državni službenici i namještenici, da će biti sankcionisani ukoliko budu potpomagali da se sjednica održi na način na koji se održala. Rijetki službenici su se odazvali i ja sam u ponedjeljak odmah stavio tu odluku van snage i zamolio sve uposlenike da se vrate redovnim radnim aktivnostima - kazao je Čelik.

Navodi da ukoliko druga strana smatra da sjednice nisu bili zakazane u skladu s Poslovnikom i Ustavom KS imaju mogućnost obraćanja Ustavnom sudu.

- Ukoliko Ustavni sud utvrdi da su odluke, odnosno da je sjednica zakazana na način da nije u skladu s Ustavom i Poslovnikom, mi smo legalisti i prihvatićemo je kao obavezujuću. S tim u vezi, sekretar je podnio prijavu za nemogućnost ulaska u posjed pečata i očekujemo šta će se dešavati. Imamo toliko radno-pravnih statusa u skupštinskoj proceduri koje treba ovjeriti sekretar Skupštine KS. Neki zastupnici traže da se odjave kako bi riješili svoj radno-pravni status u svojim firmama - kazao je Čelik.

On je pozvao i građane KS da apeluju na one koji su "zarobili pečat", da ga vrate kako bi Skupština normalno funkcionisala.

Čelik je najavio da će već u ponedjeljak ispred kabineta predsjedavajućeg, bez obzira imali pečat ili ne, uputiti dopis premijeru i članovima Vlade za radni sastanak da bi se dogovorili oko daljnjih aktivnosti.

- Za 8. januar je zakazana sjednica gdje će se donijeti odluke. Naravno da ja treba da predsjedavam Skupštinom, bez obzira što se u javnosti špekuliše da treba da predsjedava Danijela Kristić, koja je prethodno imenovana za predsjedavajuću. Jeste tako, ali imamo odluku poslije toga gdje sam ja imenovan umjesto Konakovića u rukovodstvo Skupštine. Osamnaest zastupnika u skladu s ustavom i poslovnikom može donositi propise, jer je to tako definisano Ustavom. Član 23. kaže da 51 posto izabranih zastupnika u Skupštini KS može donijeti svaki akt i da on bude važeći. To je ustavom definisana kategorija i u skadu s tim smo i postupili - kazao je Čelik.

Dodao je da će, ukoliko mu ne bude dozvoljeno da predsjedava Skupštinom KS, 18 zastupnika parlamentarne većine napustiti sjednicu, jer je, kako ističe, on legalno izabran na tu dužnost.

Pogledajte http://fena.ba/video/3868

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1BLEZVKOiOeVOjwC2GL6-szXi_mA_a7J4?usp=sharing

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Ministarstvo kulture i sporta planiralo izdvajanja od 12 miliona za kulturu i sport

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata u KS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo