Svijet     | 03.01.2020. 13:43 |

BBC - Soleimani bio među najmoćnijim ličnostima u Iranu

FENA Internet

LONDON, 3. januara (FENA) - Pored iranskog vrhovnog vođe, Qasem Soleimani bio je vjerojatno najmoćnija ličnost Islamske Republike Iran.

Kako navodi BBC, kao čelnik iranske vojske u inostranstvu, koja je poznata kao elitni odred Quds, Soleimani je bio glavni pokretač vojnih aktivnosti na Bliskom istoku i stvarni iranski ministar vanjskih poslova kada je riječ o pitanjima rata i mira.

On se smatra idejnim tvorcem rata sirijskog predsjednika Bashara al-Assada protiv pobunjenika u Siriji i vjeruju da je on zaslužan za uspjeh proiranskih paravojnih snaga u Iraku, borbu protiv grupe ISIL i mnoge druge bitke.

Karizmatičan i često neuhvatljiv, tog zapovjednika neki su poštovali, a drugi mrzili i predstavljao je izvor mitova i "memeova" na društvenim mrežama.

U posljednjih nekoliko godina Soleimani je izašao iz sjene i postao slavan i popularan u Iranu. Postao je temom dokumentaraca, novinskih članaka i pop pjesama.

Pentagon je danas objavio da je u uspješnoj američkoj operaciji ubijen Soleimani, po naređenju američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ubistvo je uslijedilo uslijed eskalacije tenzija između SAD-a, Iraka i Irana nakon što je u raketnom napadu na američku bazu u Iraku poginuo američki vojni dobavljač.

SAD su okrivile Iran za napad i odgovorile zračnim udarom na iransku miliciju Kataib Hezbollah. Pristalice milicije potom su napale američku ambasadu u Bagdadu.

Napetosti između SAD-a i Irana rastu od trenutka kada su se Sjedinjene Države povukle iz nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila. SAD su takođe ponovo uvele sankcije Iranu.

Soleimani potiče iz siromašne porodice i nije bio visoko obrazovan, ali je uspio napredovati kroz redove Revolucionarne garde, iranski elitni i najmoćniji vojni odred te postao blizak s iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Hamneijem.

Nakon što je 1998. postao zapovjednik Qudsa, Soleimani je pokušao proširiti utjecaj Irana na Bliskom istoku provodeći tajne operacije, pružajući oružje saveznicima i razvijajući mreže milicija odanih Iranu.

Kako navodi BBC, vjeruje se da je tokom karijere pomagao šiitskim muslimanskim i kurdskim grupama u Iraku, šiitskoj militantnoj grupi Hezbollah u Libanu i islamističkoj organizaciji Hamas na palestinskim teritorijama. Nakon što su SAD napale Irak 2003. godine, počeo je usmjeravati militantne grupe za izvođenje napada na američke trupe i baze.

U aprilu 2019. američki državni sekretar Mike Pompeo imenovao je iransku Revolucionarnu gardu i snage Quds kao terorističke organizacije.

Trumpova administracija navela je kako su snage Qudsa osigurale finansiranje, obuku, oružje i opremu terorističkim grupama koje SAD smatra terorističkim na Bliskom istoku - uključujući pokret Hezbollah i palestinsku grupu Islamskog džihada sa sjedištem u Gazi.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta