Bosna i Hercegovina     | 03.01.2020. 12:56 |

Sjećanje na civilne žrtve iz 1994. godine u sarajevskoj ulici Musala

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 3. januara (FENA) - Predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. i Općine Centar obilježili su, u ulici Musala na broju 1, godišnjicu stradanja šest članova porodica Tatarević-Dragnić koje se dogodilo na današnji dan 1994. godine.

Predsjednik Udruženja Fikret Grabovica podsjetio je da je od posljedica granate u stanu na drugom spratu zgrade u ulici Musala broj 1 smrtno stradala Nadan (Adnan) Tatarević (16 godina), Asja (Adnan) Tatarević (10 godina), njihovi roditelji Dženana i Adnan te Nadžija Dragnić (Nadanova i Asjina nana) i Veseljko Dragnić (Nadanov i Asjin daidža), dok je otac djece teško ranjen.

- To je porodična tragedija, dokaz da su zločinci tokom opade grada ubijali civile, posebno djecu. Žalosno je što Tužilaštvo nije podiglo nijednu optužnicu za tako strašne zločine, tokom opsade grada. Znamo da je ubijeno 11.540 civila, od kojih 1.601 dijete - kazao je novinarima.

Predstavnik Općine Centar Sarajevo Bećir Sirovina kaže da je to nažalost tek jedno od mjesta stradanja civila tokom rata te poručuje da se takvo što više nikada i nikome ne desi.

- Važno je da se svake godine, u ovo doba na ovom mjestu, okupimo i odamo počast ubijenim građanima. U ovom slučaju stradali su civili što je dokaz da agresor nije birao ciljeve. Pitanje je da li će ikada itko zbog toga odgovarati - istaknuo je.  

Na zgradi u ulici Musala broj 1 na području sarajevske općine Centar stoji  spomen-ploča kao znak sjećanja na civilne žrtve iz porodica Tatarević-Dragnić, koje su smrtno stradale 3. januara 1994. godine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana