Regija     | 03.01.2020. 12:18 |

Premijer Sjeverne Makedonije podnio ostavku

FENA Roland Grabovac

SKOPLJE, 3. siječnja (FENA) - Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev podnio je u petak ostavku na tu dužnost kako bi tijekom dana mogla biti formirana tehnička vlada za provedbu izbora.

Nakon dvije godine i sedam mjeseci na premijerskoj funkciji Zaev je odstupio s dužnosti kako bi se u travnju mogli održati izvanredni parlamentarni izbori u skladu s dogovorom lidera vodećih makedonskih političkih stranka nakon što Sjeverna Makedonija nije dobila datum za početak pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Nakon što Sobranje usvoji premijerovu ostavku, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski dat će mandat za formiranje tehničke vlade ministru unutarnjih poslova i potpredsjedniku SDSM-a Oliveru Spasovskom.

Prema takozvanom "pržinskom modelu", koji je prvi put primijenjen 2016. godine, tehnička vlada formira se sto dana prije izbora, a resor unutarnjih poslova i rada i socijalne politike preuzet će kadrovi iz redova oporbe, kao garancija za provođenje fer, poštenih i demokratskih izbora, javili su makedonski mediji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji, najveće šanse daju se aktualnom predsjedniku

Kandidati za predsjednika Sjeverne Makedonije predali liste s potpisima potpore

Razriješena dvojica makedonskih ministrira

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'