Svijet     | 02.01.2020. 11:25 |

U Jakarti povećan broj poginulih od poplava

FENA Internet

JAKARTA, 2. januara (FENA) - Desetine hiljada ljudi evakuirano je u četvrtak u glavnom gradu Indonezije Jakarti, nakon poplava i klizišta na tom području, u kojima je poginula 21 osoba. Vlasti su saopćile da očekuju i jače kiše, javlja Reuters.

Poplave su uzrokovale haos u dijelovima najvećeg grada jugoistočne Azije, pruge su blokirane i nema struje. Jakarta i obližnji gradovi poplavljeni su nakon obilne kiše 31. decembra i 1. januara.

Glasnogovornik Ministarstva za socijalna pitanja rekao je za Reuters da broj poginulih iznosi 21, dok je Agencija za ublažavanje katastrofa rekla da je poginulo 19 osoba.

U četvrtak je samo u Džakarti evakuirano više od 62.000 ljudi, rekao je glasnogovornik Agencije za ublažavanje katastrofa Agus Wibowo.

Predsjednik Indonezije Joko Widodo rekao je novinarima u četvrtak da je evakuacija i sigurnost građana prioritet i pozvao na veću koordinaciju između gradskih uprava i vlade.

Na svojoj Twitter stranici Widodo je za poplavu okrivio kašnjenje u infrastrukturnim projektima za kontrolu poplava. Kazao je da neki projekti kasne od 2017. zbog problema s kupovanjem zemljišta.

Neke od žrtava su se utopile, dok su drugi ubijeni u klizištima. Četiri osobe su poginule zbog strujnog udara, dok su trojica umrla od hipotermije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!