Bosna i Hercegovina     | 30.12.2019. 16:52 |

Skupština HNŽ-a usvojila proračun za 2020. godinu

FENA Denis Leko

MOSTAR, 30. prosinca (FENA) - Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojila je na vanrednoj sjednici, održanoj u ponedjeljak u Mostaru, proračun HNŽ-a za 2020. godinu u iznosu od 240,2 milijuna maraka te Prijedlog zakona o izvršenju navedenog proračuna.

 - Predviđena sredstva dovoljna su za potrebe normalnog i nesmetanog funkcioniranja, a planirana su i dodatna sredstva za projekte iz područja demografije, za socijalne projekte, kao i za poticaj realnom sektoru, turizmu, gospodarstvu i mostarskoj zračnoj luci - kazao je prije početka sjednice predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

Po njegovim riječima, u županijskom proračunu predviđena su dostatna sredstva za povećanje plaća proračunskih korisnika sukladno potpisanim kolektivnim ugovorima sa sindikatima zdravstva, policije, obrazovanja i javne uprave.

Predviđeno je i povećanje sredstava za izvansudske nagodbe, kao i povećanje izdvajanja za Sveučilište u Mostaru i Univerzitet "Džemal Bijedić", stipendiranje učenika i studenata, značajno povećanje sredstava za projekte kulture i sporta te, po prvi put, financiranje nacionalnih kulturnih institucija, dodao je Herceg.

Višak od 9 milijuna u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ-a

Osim proračuna, na sjednici su usvojeni i rebalansi financijskih planova Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, Službe za zapošljavanje HNŽ-a te Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a za 2019. godinu, kao i financijski planovi tih institucija za 2020. godinu.

- Kada je u pitanju Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ-a, u rebalansu za 2019. godinu je višak 9,2 milijuna maraka i taj višak bit će usmjeren za poboljšanje materijalnog statusa naših bolničkih i zdravstvenih ustanova, njihovih uposlenika i za poboljšanje zdravstvene usluge u njima - istaknuo je Herceg.

Financijski plan ZZO-a HNŽ-a za 2020. godinu veći je za oko deset milijuna u odnosu na prethodnu godinu i zajedno sa sredstvima s općinske i županijske razine bit će dovoljno sredstava da se ispoštuju kolektivni ugovori zaposlenih u zdravstvu, ocijenio je prije sjednice predsjednik Vlade HNŽ-a.

Suficit od tri milijuna maraka u 2019. godini zabilježen je i u Službi za zapošljavanje HNŽ-a, a taj višak će se, po Hercegovim riječima, usmjeriti u projekte zapošljavanja u javnim i privatnim poduzećima, kao i za naknade nezaposlenima.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Vlada HBŽ-a utvrdila Prijedlog proračuna za 2024. godinu

Sindikati pozivaju zastupnike Skupštine HNŽ-a da inzistiraju na povećanju proračuna

Usvojen Proračun Županije posavske za 2024. godinu, više novca za demografske mjere

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom