Svijet     | 30.12.2019. 15:13 |

U talibanskom napadu u Afganistanu ubijeno 14 pripadnika snaga sigurnosti

FENA Internet

KABUL, 30. decembra (FENA) - Talibani su u ponedjeljak prije zore napali položaj provladine milicije u sjevernom Afganistanu, ubivši 14 članova afganistanskih snaga sigurnosti, saopćio je lokalni zvaničnik. Talibani su brzo preuzeli odgovornost za napad.

Napad je došao u vrijeme čak i kada su talibanski zvaničnici saopćili za Associated Press prije samo nekoliko sati da je privremeno primirje širom zemlje dogovoreno među čelnicima njihovog vijeća. Nije bilo odmah jasno kada će primirje stupiti na snagu.

Od 14 žrtava u napadu prije zore u pokrajini Jawzjan, 13 su bili članovi provladine milicije a jedan je bio policajac, saopćio je portparol pokrajinskog guvernera Abdul Maroof Azer.

Petorica ostalih pripadnika milicije su ranjeni, saopćio je Azer. Kazao je da su pojačanja kasnije uspjela da se domognu regije i da je vojni položaj sada čvrsto pod vladinom kontrolom.

U međuvremenu je američka vojska u svom dnevnom izvještaju o sinoćnjim vojnim operacijama s afganistanskim snagama saopćila da je 30 talibanskih boraca ubijeno širom zemlje i da je nekolicina ostalih pobunjenika zarobljena.

Talibani su intenzivirali napade u sjevernom Afganistanu u posljednjim danima. Oni su napali objekat lokalne milicije u sjevernoj pokrajini Takhar u nedjelju, ubivši najmanje 17 pripadnika milicije. U petak je najmanje 10 afganistanskih vojnika ubijeno u napadu na kontrolni punkt u južnoj pokrajini Helmand.

Prošlog je ponedjeljka američki vojnik ubijen u borbi u sjevernoj pokrajini Kunduz. Talibani su saopćili da stoje iza fatalnog bombaškog napada na cesti čija su meta bile američke i afganistanske snage. Također u prošloj sedmici, talibani su napali kontrolni punkt i ubili najmanje sedam afganistanskih vojnika u sjevernoj pokrajini Balkh. Još šest afganistanskih vojnika ubijeno je u istoj pokrajini u četvrtak u napadu na vojnu bazu.

Talibani danas kontroliraju više od polovine zemlje, i skupa s džihadistima Islamske države izvode skoro svakodnevne napade na afganistanske i američke snage i afganistanske vladine zvaničnike. Brojni civili ubijeni su u unakrsnoj vatri. Pobunjenici su trenutno u najpovoljnijoj poziciji u 18-godišnjem ratu, najdužem sukobu u kome je Amerika učestvovala.

Washington zahtijeva primirje prije bilo kakvog mirovnog sporazuma. Mirovni sporazum omogućio bi SAD da vrate kućama neke vojnike iz Afganistana i okončaju 18-godišnji vojni angažman u toj zemlji, najduži u istoriji Sjedinjenih Država.

Bijela kuća nije imala komentar na izvještaje o primirju. Talibani nisu komentirali trajanje primirja, iako je sugerirano da bi ono potrajalo 10 dana.

SAD žele da svaki mirovni sporazum uključuje obećanje talibana da se Afganistan neće koristiti kao baza za terorističke grupe. SAD trenutno imaju procijenjenih 12.000 vojnika u Afganistanu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Palestinci pozvali UN da istraže navode o ratnim zločinima u bolnici u Gazi

Ministarstvo zdravstva Gaze - U izraelskim napadima ubijeno 34.262 Palestinca

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu