Regija     | 30.12.2019. 13:44 |

Sloković uvjerena da će Vrhovni sud ukinuti presudu Sanaderu i Hernadiju

FENA Cvita Kusić

ZAGREB, 30. prosinca (FENA) - Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković izrazila je u ponedjeljak uvjerenje da će Vrhovni sud ukinuti presudu u slučaju Ina-MOL zbog sustavnog kršenja prava branjenika, ali i obrane, dok je Hernadijev odvjetnik Dalibor Valinčić poražavajućim ocijenio što se presuda temelji na iskazu jednog jedinog svjedoka.

 Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi u ponedjeljak su proglašeni krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL zbog čega je Sanader nepravomoćno osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora.

 Uskokov tužitelj Tonči Petković, s druge strane, novinarima je nakon izricanja presude kazao da je zadovoljan postignutim, ali je najavio žalbu zbog preblage kazne, prenosi Hina.

 "Zadovoljni smo postignutim. Sve ono što smo utvrdili u prvom postupku sada je potvrđeno. Što se kazni tiče, one su preblage i mi ćemo se na njih žaliti", kazao je Petković. Dodao je da je zadovoljan i s detaljnim i iscrpnim obrazloženjem predsjednice sudskog vijeća iz kojeg proizlazi da je sve ono što je bilo utvrđeno u prvom postupku potvrđeno i u drugom postupku.

 Zamjenik ravnateljice Uskoka pojasnio je i da sutkinja nije mogla odrediti obligatorni istražni zatvor protiv hrvatskom pravosuđu nedostupnog Hernadija, obzirom da je predviđena maksimalna kazna za djelo koje je počinio tri godine. Uz to, dodao je kako je protiv Hernadija još uvijek na snazi europski uhidbeni nalog.

 Petković je prokomentirao i navode Sanaderove braniteljice Jadranke Sloković koja je kazala da su tijekom postupka prekršena prava okrivljenika i obrane. "Predsjednik sudskog vijeća je sukladno Zakonom o kaznenom postupku ovlašten da upravlja raspravom i brine o procesnoj disciplini. Sve odluke koje je predsjednica sudskog vijeća donijela u ovo postupku su utemeljene na Zakonu o kaznenom postupku te je ona za to davala i odgovarajuća rješenja. Ne mislim da su u ovom postupku prekršena Sanaderova prva", zaključio je Petković.

 Sloković, međutim, ističe da nije iznenađena presudom jer su se tijekom cijelog postupka "sustavno kršila prava okrivljenika i obrane". "Prema tome ishod smo znali i puno ranije. Što se tiče činjeničnih utvrđenja oni su rezultat propusta suda da dozvoli da se izvedu određeni dokazi u korist obrane. Odbijeni su više manje svi svjedoci, ponovno nije pribavljena dokumentacija koja se tražila, a koja je vezana uz tijek novca, da vidimo doista što se događalo i koji je to novac stigao na račun Roberta Ježića".

 Sloković je podsjetila da je Ježić i na ovom suđenju kazao da je novac koji je navodno primio za Sanadera potrošio te da više nema ništa ni na svom niti na računu tvrtke.

 "Ono što je bilo najzanimljivije u postupku, prvi put sam doživjela da rješenje na jednu bitnu činjenicu, a to je suđenje u odsutnosti koje je odredilo sudsko vijeće zbog navodnog dovođenja Sanadera samog u stanje nesposobnosti za raspravu, nije riješeno od strane Vrhovnog suda. Naša žalba koja je bila upućena u listopadu dostavljena je Vrhovnom sudu tek negdje u studenom i nemamo njen konačni pravorijek, a to je u velikom djelu odredilo tijek ovog suđenja. Smatram da će Vrhovni sud imati puno posla s ovom presudom, radi se doista o nekim bitnim povredama prava na pravično suđenje koja su rezultirala krvim zaključcima suda", ustvrdila je Sloković.

 Za Sanadera, koji nije došao na izricanje presude Sloković kaže da od Županijskog suda u Zagrebu ne očekuje ništa. "On je još na liječenju, na rehabilitaciji, još ne hoda kako treba i on nije sposoban za raspravu. Fimi Media počinje u prvom mjesecu. Vidjet ćemo kako će biti njegovo stanje tada", zaključila je odvjetnica.

 Hernadijev odvjetnik Dalibor Valinčić rekao je da su duboko razočarani presudom, ali da ne može reći da nisu očekivali ovakav ishod s obzirom na način na koji se postupak vodio.

 "Postupak je vođen na način da se onemogući obrani da dokaže nevinost osoba koje se tereti. Poražavajuće je da se cijela presuda temelji na iskazu jednog jedinog svjedoka koji je bio kontradiktoran u svakom drugom dokazu. Moj stav je da je svaki drugi sud morao doći do suprotne odluke u ovom postupku".

 Dodao je da Hernadi i dalje obavlja svoje poslovne funkcije u MOL-u i da će ih nastaviti obavljati. "Međutim, moramo sad vidjeti koje daljnje korake moramo poduzeti radi zaštite njegove privatnosti s obzirom da na izrečenu kaznu više ne postoje razlozi da bi se njemu onemogućavalo kretanje", zaključio je odvjetnik.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo